PRIMUL RESTAURANT ADMINISTRAT PRIN AUTOGESTIUNE - 30 Iunie 2010, Thessaloniki, Grecia

Din data de 7 Iunie, restaurantul Barthelonika din centrul orasului Thessaloniki este administrat prin autogestiune, de catre proprii angajati. Totul a inceput cand patronul restaurantului a anuntat muncitorii ca vor fi nevoiti sa faca o pauza de 3 luni, urmand ca in Septembrie sa se decida in privinta continuarii afacerii. Muncitorii au sustinut ca afacerea are profit si ca nu exista niciun motiv pentru a fi suspendata.

Asadar, au facut un acord informal prin care muncitorii vor avea grija de gestionarea restaurantului pentru urmatoarele 2 luni, pentru a nu deveni astfel someri.

Acum, restaurantul Barthelonika functioneaza normal, fara patroni, manageri si relatii ierarhice. Toti angajatii decid impreuna in privinta oricarei chestiuni, fac aprovizionarea si au grija de bunul mers al lucrurilor. In acest climat de criza, daca ar fi acceptat, fara nicio opozitie, decizia patronului s-ar fi aflat intr-o situatie extrem de dificila.

Imediat dupa preluarea managementului restaurantului, muncitorii au aplicat o reducere de 30% la toate produsele si au invitat toti membrii societatii din Thessaloniki sa-i sprijine.
Duminica, bucataria se muta la Festivalul Anti-Rasist, unde muncitorii restaurantului au decis sa gateasca pentru participanti.

COMUNICATUL ANGAJATILOR DE LA BARTHELONIKA:

IMPOTRIVA INCHIDERII RESTAURANTULUI BARTHELONIKA

SA SPRIJINIM AUTOGESTIUNEA RESTAURANTULUI DE CATRE MUNCITORII SAI

In urma cu 2 saptamani, patronul ne-a anuntat ca afacerea nu prea mai merge bine si ca va urma sa inchida restaurantul pentru perioada verii, timp de 3 luni, iar in Septembrie se va decide daca va mai merita sa redeschida afacerea si sa vada pe cati dintre noi ne va reangaja si in ce conditii. Intre timp, toti muncitorii vor fi concediati iar compensatiile de concediere vor fi platite de abia in Octombrie - asta desigur, daca vor avea bani.

Ca angajati in domeniul alimentar stim prea bine ca o concedierea in circumstantele de astazi inseamna aruncarea in strada a muncitorului. Din aceste motive, am decis sa nu ne supunem orbeste deciziei patronului si sa preluam afacerea in propriile maini. Am cerut si am primit din partea managerilor o parte din plata cheltuielilor de intretinere si de asigurare - iar pentru urmatoarele doua luni (Iunie si Iulie) restaurantul urmeaza sa fie sub administrarea noastra directa, iar in August vom putea beneficia de concediu, ca toata lumea.

Ca angajati ai restaurantului Barthelonika suntem determinati sa nu permitem falimentul restaurantului nostru, sau al oricarui restaurant - fapt care ar duce la concedierea multor muncitori din domeniul nostru. Din acest motiv, ii sprijinim pe muncitorii de la restaurantul Banquet in eforturile lor de a ne urma.

Restaurantul Barthelonika va fi sub controlul nostru, sub administrarea noastra directa. Deciziile privitoare la functionarea restaurantului vor fi adoptate impreuna, de comun acord, si vor fi respectate de fiecare dintre noi. Tot profitul care ramane in urma cheltuielilor, va fi distribuit in mod egal intre noi. Fiecare dintre noi va munci acelasi numar de ore, in exact aceleasi pozitii ca si inainte.

De asemenea, am decis sa reducem toate produsele restaurantului cu 30%.

Facem un apel catre toti muncitorii, tinerii si toti locuitorii din Thessaloniki pentru a ne sustine eforturile activ pentru a putea sa administram restaurantul si pentru a nu ne pierde locurile de munca, riscand astfel aruncarea noastra in mizerie si saracie.

Restaurantul Barthelonika se afla in centrul orasului, pe Str. Venizelou nr. 3 din Rogoti Arcade. Tel: 2310 225 242 Deschis intre orele: 11 AM - 01 AM


ANGAJATII RESTAURANTULUI BARTHELONIKA "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu