GREVA GENERALA. SUPERMARKETURI GOLITE. FASCISTI FUGARITI. GABORI LA PAMANT. ANARHIE IN ACTIUNE - 29 Iunie 2010, Atena, Grecia

Sediile Public Power Corporation au fost ocupate de muncitorii care lucrau pentru corporatie. Cladirea a fost acoperita cu bannere iar angajatii au organizat dezbateri pe marginea crizei in interior. PPC a fost ocupat pana a doua zi, ziua grevei generale.

Intre timp, Curtea a decis ca greva muncitorilor din portul Piraeus, principalul port al tarii, este ilegala. Decizia este cu atat mai aberanta, cu cat urmatoarea zi, nu era doar o greva in respectivul sector, ci o greva generala, la care participau chiar si angajati din mediul privat (GSEE - sectorul privat (!), si ADEDY - sectorul public).
Politia a ocupat intrarile in port, iar autoritatile portuare incearcau sa opreasca grevistii sa blocheze portul, asa cum s-a intamplat cu o saptamana in urma in timpul unei greve a angajatilor din porturi.

Climatul era foarte tensionat, nimanui nu-i era permis sa intre in port fara sa aiba un bilet. Uniunea sindicalistilor din constructii s-au alaturat, de asemenea, angajatilor din porturi si au participat la proteste alaturi de acestia, in Piraeus.

Situatia este cu atat mai cruciala cu cat turismul este singurul domeniu care mai functioneaza cat de cat la aceasta ora in Grecia.

Cu toate acestea, muncitorii au reusit sa ocupe portul si sa-l blocheze pentru mai multe ore. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene dar fara succes. La confruntari au participat atat sindicalisti autonomi cat si membri ai partidului comunist, care au parasit insa portul pentru a se alatura protestelor din Atena.
Intre timp, in Atena, fusesera efectuate deja 13 retineri, din care 6 s-au transformat in arest. Exista deja mail-uri care circula si denunta arestarea nejustificata a lui Dimitris Aggelis Dimakis, student al Facultatii de Istorie Europeana din cadrul Universitatii din Atena.

Greva generala din strada a numarat pana la 50.000 de persoane (separat de greva partidului stalinist PAME), mai putin fata de celelalte greve generale. Motivele ar putea pleca de la amorteala pe care fiecare o resimte pana la evenimentele din 5 Mai, sau simpla venire a verii, a vacantelor, etc.
Desi au fost mai putine persoane, calitatea actiunilor a fost imbunatatita. Nici unitatile de interventie nu se asteptau sa fie atacati, chiar in Syntagma Square, in fata Parlamentului, de demonstranti "obisnuiti", nemascati, cu sticle de apa sau chiar cu pumnii si picioarele.

Cu cateva ore inainte, in exact acelasi loc (Syntagma Square), un grup de aprox. 20-30 de fascisti se adunasera cu steagurile nationale, bannere, imbracati in uniforme militare samd. Din nefericire pentru ei, au fost atacati imediat de un grup de anarhisti, carora li s-au alaturat o multime de persoane care se aflau la acea ora prin zona. Fascistii au fost batuti cu propriile bete de la steaguri si au fost fugariti prin toata Syntagma Square pana au gasit refugiu in spatele unui batalion de interventie.

Aceasta a fost a doua incercare a fascistilor de a se alatura grevelor generale, prima fiind pe 20 Mai - dar probabil si-au invatat lectiile de acum inainte.

Inaintea grevei generale, inca de dimineata, mai multe grupuri de aprox. 30 de anarhisti au golit supermarketul Sklavenitis (in principal de produse de mancare si de baut)si au distribuit apoi bunurile, in mod liber, protestatarilor din strada. Aceeasi actiune a avut loc si in Thessaloniki.

La sfarsitul demonstratiei, fortele de represiune au dat navala in statiile de metro pentru a-i urmari si pentru a-i bate pe cei care participasera la manifestatii.

Dupa demonstratie, doua dube apartinand unor banci, au incercat sa treaca prin Exarhia cu transporturile lor de bani, insa au fost urmarite si vandalizate de anarhisti si de locuitorii din cartier.

Intre timp, in Syntagma Square doi gabori ai "Delta Force" s-au izbit cu motocicletele unul in altul, confirmand inca odata vechiul proverb grecesc "prostia este imbatabila".



O noua greva generala va fi organizata saptamana viitoare.

FOTO:




VIDEO ( watch out for the mainstream bullshit):










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu