UN GRUP DE ANARHISTI INVADEAZA UN SUPERMARKET (video!) - 17 Iunie 2010, Thessaloniki, Grecia

In data de 17 Iunie, un grup de anarhisti din Thessaloniki - Hotii Hotilor - au invadat un supermarket, distrugand sistemele de securitate si aprovizionandu-se cu mancare si foarte multe alte produse de pe rafturile magazinului. De asemenea, au luat si toti banii de la casele de marcat si le-au dat foc chiar in fata supermarketului.




COMUNICAT:

"Pe 17/06/10 am invadat un supermarket apartinand lantului Masoutis, de pe strada M. Kyriakou, si am luat produse pentru nevoile noastre de baza (ulei de masline, paste, lapte, etc.) si am distrus sistemele anti-furt si camerele de supraveghere si, de asemenea, am farmat toate casele de marcat si am ars toti banii pe care ii aveau pana atunci.

Inca de la inceput, am decis ca bunurile vor fi distribuite in mod egal celor care au participat la aceasta actiune. Prin aceasta optiune a noastra vrem sa clarificam faptul ca, acest gen de practici si altele asemenatoare nu sunt promovate pentru a ne prezenta pe noi ca "salvatori" ai societatii - mai degraba am vrea ca societatea insasi sa se familiarizeze cu asemenea practici si sa le imbratiseze fara a-l mai astepta pe "revolutionarul" filantrop, prietenul saracilor.

Mai ales intr-o perioada ca aceasta, in care putreziciunea sistemului curent il impinge spre prabusire. Cat despre termenul "Robin Hoodies" (in greaca: Robini de supermarket) consideram ca reprezinta o alta incercare tipica de a rasturna intelesul unor astfel de actiuni de catre mass-media, care prezinta camarazii ca pe un fel de elita care fura pentru cei saraci. Drept urmare, distributia bunurilor este prezentata intr-un mod care face referire la narcoza si pasivitatea reflectata in gandirea de tip "cineva va gandi-va actiona-va avea grija de noi".

Noi nu credem intr-o socitate alcatuita din oameni "saraci cu duhul" care trebuie neaparat sa fie condusi, asa cum se doreste de catre propaganda la putere. Suntem fericiti atunci cand oamenii merg mai departe cu credinta ca viata lor le apartine, departe de mediatori si palavrageala inutila, atunci cand se organizeaza sub premisa solidaritatii, anti-autoritarianismului si auto-organizarii; sub ghidul negarii active si al atacului. Atunci cand nu cad sub eroarea regimului care spune ca "ajutandu-ne unii pe altii vom depasi criza". E important, in cele din urma, ca atunci cand sunt distribuite bunurile sa nu ai nici o modalitate de a-ti da seama daca cei care le primesc fac acest lucru din solidaritate, chiar daca aceasta nu e activa, sau daca sunt doar ipocriti care au grija doar de ei insisi - si poate chiar, in alt caz, ei ar fi primii care ar anunta politia. Desigur, aplaudam actiunile similare facute de camarazi care distribuie bunurile: asa cum am spus mai devreme, scopurile sunt aceleasi.

Arderea banilor este o actiune simbolica ce vorbeste de la sine. Aceste mici bucati de hartie care s-au transformat in cenusa in cateva secunde, au reusit, in chiar mai putine secunde, sa distruga vieti, relatii, sa transforme omul si dorintele sale prin transformarea vietii in indexuri, digitizand sentimente si experiente, simplificand sentimentele de fericire si suferinta pana la dihotomia "am/ nu am bani".

Cat despre actiune in sine, aceasta a avut loc exact conform planului. Trecerea noastra a fost relaxata si fara incidente neasteptate. Am folosit tomberoane de gunoi pentru a bloca preventiv niste drumuri, in timp ce ne-am asigurat ca stim miscarile gaborilor inainte si in timpul actiunii. E sugestiv faptul ca gaborii din Z force (politisti pe motociclete) stateau confuzi in jurul fantanii din Aleea Egnatia, evident asteptand intariri si au incercat sa se apropie doar atunci cand noi eram deja plecati.

Suntem activ si constient in solidaritate cu fiecare alta actiune de sabotare a capitalismului in cadrul mediului urban in care actionam.

PS 1. Un anunt pentru "Grecii macho" care ar putea dori sa devina eroi: vor avea parte de tratamentul pe care il merita, exact la fel cum s-a intamplat atunci cand unul dintre ei a fost depistat in timp ce incerca sa sune politia - a fost fugarit, impreuna cu gasca ce se pregatea sa intervina. Dar dupa cum zice vorba, "mama celui rapid nu a plans niciodata".

PS 2. Putem doar sa radem atunci cand vine vorba de dezinformarea facuta de media cu privire la presupuse ciocniri cu fortele de represiune, carucioare cu bunuri pe care n-am mai reusit sa le impartim, etc.

PS 3. Desigur, sustinem aproprierea banilor pentru nevoile miscarii, doar ca am vrut sa dam un context diferit acestei actiuni.


Hotii hotilor


VIDEO:



2 comentarii:

  1. Info : Belgrade 6 acquitted [serbian anarchists accused of international terrorism ].Solidarity with anarcho-syndicalists everywhere in the world

    RăspundețiȘtergere