DEMONSTRATIE DE AMPLOARE ANTI-FMI (FOTO/VIDEO) - 17 Nov 2010, Atena, Grecia

In seara de 17 Noiembrie 2010 a fost organizata cea mai mare demonstratie care a urmat ocuparii Politehnicii din Atena. Mai bine de 60.000 de persoane au iesit in strada pentru a protesta impotriva prezentei oficialilor Fondului Monetar International in Atena.

O activista din America a fost ranita grav de un gabor care a lovit-o in fata in repetate randuri. La spital i s-a recomandat sa stea internata cel putin 24 de ore, desi nu are nicio fractura la nivelul fetei. Totusi, gaborii au intrat in spital si au amenintat-o, incercand sa o interogheze, dar parasind locatia in momentul in care mai multe grupuri de protestatari au aparut in zona.

In timpul marsului, un grup de gabori pe scutere - unitatile Delta - au aparut in spatele ultimului bloc de manifestanti si au accelerat, intrand din plin in multime. Protestatarii au inceput sa alerge inspre Politehnica, insa o activista americanca a ramas in urma si a fost izbita la pamant de un gabor pe un scuter, dupa care a fost lovita cu picioarele in burta si calcata pe fata. A fost lasata inconstienta pe asfalt, insa un grup de manifestanti au luat-o in interiorul cladirii ocupate a Politehnicii si apoi au dus-o la spital.

Confruntarile cu Politia s-au desfasurat in mai multe zone din oras, nu doar in locurile prin care trecea marsul. Grupuri de anarhisti au deconcentrat atentia gaborilor asupra marsului, atacand si distrugand mai multe proprietati private din diferite cartiere.

FMI-ul nu este doar o imagine de pe monitorul televizorului tau...

Ne va lua ceva timp sa intelegem evenimentele din Atena - si cu atat mai mult nu este momentul pentru asta acum, dupa 12 ore petrecute in strada. Dar desigur, ideile majore sunt in ordine. Ceea ce s-a intamplat astazi (17 Nov 2010) este important. A fost cea mai mare demonstratie care comemora revoltele studentesti ale ocupantilor Politehnicii din 1973, impotriva regimului fascist si un protest impotriva FMI. Inca de la inceput, au fost cateva confruntari directe cu organizatia de tineret a partidului social-democrat - PASOK - care avea tupeul sa se alature blocului de demonstranti. Politia statea cu degetul pe tragaciul tunurilor de gaz tot timpul. Toata lumea astepta sa se intample ceva.

Si ceva chiar s-a intamplat. Cea mai intensa si mai de amploare demonstratie pe care Atena a vazut- de la 5 Mai pana in prezent. Politia ataca ori de cate ori avea ocazia, ori de cate ori vedeau grupuri izolate de blocul mare de protestatari. Oamenii incercau sa opuna rezistenta de fiecare data, urmand ca baricadele sa fie ridicate in Exarhia pana la miezul noptii. A fost ultima zi a unei veri foarte lungi. Dar maine va fi prima zi a unei ierni foarte ciudate, a unei ierni frumoase.

In total 100 de persoane au fost arestate, iar 4 au fost grav ranite.

FOTO:








VIDEO:









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu