CASTIGA PUNCTE LOVIND GABORI - 10 Nov 2010, Londra, UK

Aproximativ 52.000 de studenti au protestat in Londra impotriva masurilor de austeritate adoptate de Guvern. Sediul partidului de guvernamant - Partidul Conservator - din Londra a fost devastat. In urma confruntarilor directe dintre protestatari si politie 14 persoane au fost ranite, iar 57 arestate. 7 gabori au fost spitalizati, iar 41 au fost doar raniti.

In fata sediului PC au fost ridicate baricade, iar manifestantii au aruncat cu pietre in cordoanele fortelor de interventie. La un moment dat, un extinctor a fost aruncat de pe o cladire inspre un grup de gabori, insa tinta a fost ratata. Mai multe lichide si obiecte au fost aruncate de pe acoperisurile cladirilor in directia Politiei.

Comisarul Politiei Metropolitane, Sir Paul Stephenson declara ca "nivelul de violenta trebuia sa fie anticipat. Nu este acceptabil asa ceva, este o rusine pentru noi si pentru Londra."

Primarul londonez, Boris Johnson, declara ca "Sunt socat ca o mica minoritate a abuzat intr-un mod rusinos astazi de dreptul la protest. Asa ceva este intolerabil si toti cei implicati vor fi urmariti si vor suporta toate rigorile legii."

De asemenea, au fost proteste si in fata sediului Partidului Democrat-Libera unde a fost vandalizata o masina de lux, apartinand acelui sediu.

Protestele au fost organizate de studenti din intreaga tara, dupa ce Guvernul a decis ca bugetul pentru invatamantul superior sa fie taiat cu 40%.

La sfarsitul protestelor, Presedintele Sindicatului Studentilor de la Universitatea Oxford, David Barclay, declara ca: "Aceasta este o zi in care o generatie de politicieni trebuie sa invete ca in ciuda faptului ca ei isi pot uita promisiunile facute, studentii nu vor putea face acelasi lucru."

Inainte de protest, studentii de la Leeds Metropolitan University, au inventat un joc conform caruia poti castiga 100 de puncte daca faci un gabor sa sangereze indeajuns de mult pentru a avea nevoie de spitalizare, 50 de puncte pentru o bucata bine data, 20 de puncte pentru un pumn si 10 puncte pentru aruncarea unei pietre. Exista si bonusuri, in cazul in care le sunt furate bastoanele, castile sau scuturile gaborilor.

Simon Reed, Vice Presedintele Federatiei Politiei, declara ca "acesta este un joc periculos atat pentru studenti, cat si pentru politisti. Universitatile ar trebui sa-si disciplineze acei studenti care abuzeaza de privilegiul educatiei."

In urma acestui concurs, chiar si comisarul Politiei Metropolitane din Londra a fost foarte aproape de a fi lovit mortal.

Protestul a produs daune de 1 milion de lire pentru Partidul Conservator, lasandu-l practic far sediu in capitala.

Cele 57 de persoane arestate au fost eliberate pe cautiune pana in Februarie. In total, 250 de persoane au fost ridicate, amprentate si fotografiate.

VIDEO:

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu