RUSIA: MOSCOVA/KHIMKI: BATALIA CU ADMINISTRATIA IA AMPLOARE - Iulie-August 2010

In ultimele zile, lupta pentru oprirea distrugerii padurii din Khimki, o suburbie a Moscovei, s-a intensificat. Activistii protesteaza impotriva construirii unei autostrazi de 8 milioane de dolari intre Moscova si St.Petersburg. Aceasta autostrada ar urma sa distruga paduri imense din jurul Moscovei. Expertii de mediu spun ca autostrada poate ocoli batrana padure de stejari.


Scanteia s-a aprins in orasul numit Khimki, chiar in afara Moscovei. Exista in acest oras o istorie a violentei sponsorizate de autoritatile locale. In cel mai cunoscut caz de terorism politic, in Noiembrie 2008, Mikhail Beketov, editor onest al ziarului regional "Khinkinskaya Pravda" (Adevarul de Khimki) a fost batut cu salbaticie in fata casei sale. Atacul a fost in mod clar legat de critica pe care acesta o facea cu privire la autoritatile locale si la autostrada ce urmeaza sa fie construita. In urma ranilor, unul din picioare a trebui sa ii fie amputat, iar traumele craniene pe care le-a suferit in timpul atacului l-au lasat incapabil sa vorbeasca. Rapoartele curente cu privire la starea lui de sanatate sugereaza ca si al doilea picior ar putea sa ii fie amputat.


Se poate vedea astfel reputatia autoritatilor din Khimki cu privire la modul brutal in care se comporta cu oricine indrazneste sa li se opuna.

Actiunile directe au inceput pe 14 Iulie, cand era programata inceperea taierilor. Activistii ecologisti au pregatit o tabara de actiune in Khimki pentru a actiona direct impotriva despaduririlor, blocand liniile de tren care duceau spre locul destinat taierilor.


Pe 23 Iulie, in jur de ora 5 AM, protestatarii si doi jurnalisti au fost atacati si batuti de o gasca de cativa zeci de indivizi cu tricouri albe si fetele acoperite. Din toate indiciile rezulta ca acesta era un grup organizat de neofascisti, care purtau astfel de simboluri pe tricouri. Politia a aparut si a inceput sa aresteze activistii, nu atacatorii, fapt care a indicat ca acesta a fost un atac coordonat impreuna cu politia. La confruntari au luat parte si agentii de securitate angajati de firma ce desfasoara activitatile de taiere.


15 oameni au fost arestati la acel moment. Mai tarziu in aceeasi zi, politia a revenit, ridicand zeci de oameni.


Atunci cand unii activisti au incercat sa protesteze in fata Casei Albe din Moscova impotriva constuirii autostrazii si distrugerii ilegale a padurii, au fost imediat arestati.


Pe 28 Iulie, un grup mare, (cei mai multi spun in jur de 400-500 de oameni), au marsaluit in Khimki. O parte din ei (70-100 de oameni) au atacat cladirea administratiei locale. Acest atac se poate vedea in video-ul de mai jos.



Se pare ca oficialii fortelor de ordine din Khimki nu se mai obosesc nici macar sa pastreze aparentele respectarii legii. Pe 2 August, la ora 12, aparatori ai padurii Khimki - aproximativ 50 de cetateni pasnici - au ajuns cu autobuzul in statia Starbeyevo, unde planuiau sa urmareasca daca aveau loc taieri ilegale in acea zona. Ei nu au apucat nici macar sa se organizeze cand a venit politia si a inceput sa ii retina. Primul arestat a fost liderul partidului Yabloko Sergei Mitrokhin si liderul Frontului Stang si Mossoviet Sergei Udaltsov (pe care politistii l-au prins cu urlete de genul "Sa-l prindem pe Udaltsov").

Aceste informatii au fost transmise de Ilya Budraitskis (Miscarea socialista Vpered), care a fost retinut in timpul trasmiterii lor prin telefon. El este acum dus intr-o locatie necunoscuta impreuna cu alti trei activisti. Politia nu le-a dat nici un fel de explicatii pentru arestari.

In jur de noua sau zece oameni au fost retinuti in total - fara nici un fel de motiv. Acesti oameni erau in statia de autobuz, departe de presupusa zona de taieri. Politia a blocat drumul care intra in padure. Padurea Khimki a devenit un teritoriu unde guverneaza lipsa legii.

Trebuie mentionat ca dupa o cerere oficiala realizata de deputatul dumei de stat ruse Anton Belyakov, Biroul procurorului general a ordonat oprirea taierilor si desfasoara o revizuire a cazului. Cu toate acestea, Teplotekhnik Inc, subcontractantul, continua distrugerea padurii pentru a face loc autostrazii Moscova - St.Petersburg, desi nu are toate documentele necesare realizarii acestor lucrari. Dupa cum informeaza Miscarea de Aparare a padurii Khimki, aceasta firma, subcontractata de corporatia federala "Roads of Russia" (Drumurile Rusiei), este condusa de Alexander Semchenko, un episcop al bisericii baptiste si un fost consilier al lui Putin cu privire la cooperarea cu organizatiile religioase.

Mai mult, decretul guvernului federal rus cu privire la taierea padurii Khimki, datat 5 Noiembrie 2009, nu a fost ratificat de administratia locala a Moscovei, lucru obligatoriu din moment ce padurea face parte din centura verde a capitalei. Alexander Muzykantsky, avocatul poporului, a inaintat un apel in aceasta privinta la biroul procurorului care revizuieste situatia.

Taierea padurii continua insa nestingherita, iar in curand va ajunge la casele locuitorilor din Khimki. Activistii au oprit temporar taierile de mai multe ori din moment ce Teplotekhnik nu are toate documentele necesare. In acest moment, biroul procurorului general revizuieste legalitatea actiunilor sale insa Teplotekhnik continua sa doboare copacii din Khimki.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu