PROTESTE DE STRADA SI CONFRUNTARI CU POLITIA LA SUMMITUL G8/G20 - 26/27 Iunie 2010, Toronto, Canada

Mai multe grupuri de anarhisti au participat la protestele anticapitaliste impotriva summitului G20 din Toronto din zilele de 26 si 27 Iunie, dand foc unei masini de interventie a Politiei si spargand mai multe ferestre ale magazinelor de lux si ale bancilor din districtul financiar.

Fortele de represiune ale Politiei, inarmate cu bate si scuturi, au reactionat pentru a opri un black block sa treaca de gardul de securitate care inconjura perimetrul summitului economic al G20, insa anarhistii au raspuns cu cocktailuri molotov.

Primarul orasului, David Miller, declara in media ca "Acesta nu este Toronto-ul nostru, iar raspunsul meu este furia! Orice locuitor al acestui oras ar trebui sa fie scos din minti de asemenea proteste."

Summit-urile precedente au atras forte anticapitaliste masive, surprinzatoare si, nu de putine ori, distructive. Totusi, prima zi a demonstratiilor din Canada a inregistrat un numar mai mic de persoane, descurajate probabil si de ploile torentiale. Se asteptau pe strazi aproximativ 10.000 de persoane, insa doar in jur de 8000 de protestatari au participat la manifestatii.

Grupuri numeroase de anarhisti sau black block-uri organizate spontan au actionat in districtul financiar impotriva sediilor bancare si a magazinelor de lux, inarmati cu bate si ciocane, si de asemenea au fost vandalizate chiar si cateva sectii de politie.

Purtatorul de cuvant al Politiei, Jillian Van Acker, declara ca fortele de represiune au fost nevoite sa intervina cu gaze lacrimogene pentru a putea face fata valului de protestatari.

Unitati de politisti in echipament de protest si cu biciclete au format o o blocada in jurul gardului de securitate, pentru a pastra manifestantii departe de aceasta zona. (Probabil nici ei nu mai stiau daca protejau doar gardul, sau summitul!) Au fost inchise mai multe bulevarde din centrul orasului, dar si liniile de metrou care duceau inspre zonele demonstratiilor, de asemenea, cel mai mare mall din Toronto a fost inchis dupa ce un grup de manifestanti a actionat in zona.

Tone de masini de Politie s-au deplasat inspre Toronto pentru a sprijini securitatea de acolo, dupa ce summitul G8 din Huntsville, Ontario fusese incheiat.

In dupa amiaza zilei de Sambata, au fost inregistrate 40 de arestari, iar securitatea a fost asigurata de 19.000 de ofiteri de interventie, adusi din toate regiunile Canadei. Costurile de securitate depasesc 900 de milioane de dolari (USD).

Sergentul de Politie, Tim Burrows, declara inainte de protestele de Sambata dupa-amiaza ca este multumit ca demonstratiile de pana atunci au fost destul de linistite in comparatie cu demonstratiile din timpul altor summit-uri.

Declaratia a fost facuta Vineri seara, cand un grup mai mare de anarhisti au incercat sa ajunga in zona gardului de securitate, dar au fost impiedicati de fortele de interventie.

De asemenea, Burrows declara ca va fi atent la "celulele de actiune" din interiorul masei de protestatari, care au promis violente.

Totusi, ceea ce nu declara sergentul de Politie este ca guvernul regional din Ontario a emis o lege conform careia oricine putea fi arestat daca refuza sa se legitimeze sau sa fie perchezitionat, in conditiile in care se afla la mai putin de 5m de gardul de securitate.

Centrul orasului Toronto semana mai degraba cu o fortareata de beton si otel, decat cu un district financiar.

De Sambata pana Duminica insa, protestele au luat o turnura mai ferma. Cel putin doua masini de politie au fost incendiate, mai multe serii de sedii bancare au fost vandalizate iar fortele de represiune au fost intampinate cu pietre, cocktailuri molotov si bate. Intregul district financiar a fost inchis pentru mai bine de 5 ore. Chiar si un concert la Air Canada a fost amanat.

Primarul David Miller a revenit in media, declarand ca anarhistii sunt pur si simplu niste criminali insetati de distrugere. Imediat dupa declaratii, nici masinile trusturilor de presa nu au scapat. Mai multe dintre acestea au fost tratate cu pietre si ciocane.

Politia a intervenit cu gaze lacrimogene si cu mai multe unitati de politisti calare, insa anarhistii si ceilalti protestatari au ridicat mai multe baricade, folosind tomberoane de gunoi incendiate. In urma confruntarilor, 3 manifestanti au fost grav raniti prezentand plagi deschise la nivelul craniului. ( sa fi fost loviti de anarhisti, domnule Miller!?)

Cateva grupuri de anarhisti au transmis o serie de comunicate Politiei si Media in care anuntau ca au de gand sa se confrunte cu auto-proclamatii lideri ai G20 si sa-si elibereze orasul de sub ocupatia unor exploatatori, cat despre evenimentele din strada - acolo vor fi incontrolabili.

Pana la sfarsitul summit-ului au fost inregistrate mai mult de 600 de arestari.

VIDEO (atentie! unele clipuri sunt inregistrari ale mainstream media! have fun!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu