DEMONSTRATIE ANTIGUVERNAMENTALA SAU RAZBOI CIVIL ? - 06 Apr. 2010, Bishkek, Kyrgyzstan

Protestele izbucnesc in Kyrgyzstan

Politia s-a confruntat cu grupuri de protestatari in nordul Kyrgyzstanului, folosind gaze lacrimogene si grenade pentru a dispersa o demonstratie anti-guvernamentala.

Confruntarile au aparut marti, dupa ce mai mult de 1000 de protestatari au intrat intr-o cladire guvernamentala din orasul Talas, unde l-au luat ca ostatic pe Bolotbek Beishenbekov, administratorul local, au declarat oficialii kyrgyzi.


Moldomusa Kongantiyev, Ministrul de Interne, a spus: "Ei (protestatarii) au ocupat cladirea guvernului, au pregatit cocktail-uri Molotov si l-au tinut ostatic pe guvernator pentru o lunga perioada de timp."

Dar dupa o operatiune de salvare a politiei, a anuntat ca Beishenbekov a fost eliberat si ca fortele de securitate au redobandit controlul asupra cladirii.

"Politia a descins in cladire. El (guvernatorul) este acum la o sectie locala de politie", a spus Kongantiyev.

Martorii spun ca in urma misiunii politiei, sute de demonstranti s-au adunat in jurul unei sectii locale de politie si au aruncat cu cocktailuri Molotov si explozibile artizanale in imagini ale presedintelui Kyrgyzstanului, Kurmanbek Bakiyev.

Protestatari avertizati

Daniyar Usenov, Primul Ministru al tarii, a spus ca aproximativ 100 de politisti au fost trimisi in Talas pentru a intari securitatea si a emis o avertizare serioasa protestatarilor.

"Ii rog pe organizatorii acestor actiuni sa inceteze ceea ce fac. Pentru cei care nu vor asculta, masurile vor fi severe", a declarat acesta.

Avertizarea vine la o zi dupa ce Miscarea Oamenilor Uniti - o coalitie a principalelor grupari de opozitie din tara, a promis pentru aceasta saptamana proteste la scara nationala impotriva guvernului.

Omurbek Tekebayev, liderul partidului de opozitie Ata-Meken, a declarat ca protestul din Talas a facut parte dintr-un val de proteste planificate de opozitie cu scopul de a il forta pe Bakiyev sa se conformeze cu cerintele lor.

Miercuri, miile de protestatari care se deplasau inspre birourile prezidentiale au fost intampinati de forte de interventie foarte bine inarmate, iar lunetistii de pe acoperisuri au inceput sa traga in oameni, folosind munitie de razboi. Dmitri Kabak, directorul unui grup local care militeaza pentru protectia drepturilor omului, a declarat ca a vazut oameni care cadeau morti in plina strada, in timpul evenimentelor.

Dinara Saginbayeva, un oficial reprezentat al sistemului de sanatate, a declarat intr-un interviu telefonic ca, pana la acea ora, numarul persoanelor grav ranite trecuse de 350, iar numarul persoanelor ucise depasea 100.


Represiunea Mediei

Tekebayev a cerut ca Bakiyev sa se ocupe urgent de problema coruptiei si sa iti concedieze rudele plasate in inalte pozitii guvernamentale.

Protestul de marti vine in contextul tensiunilor crescande dintre opozitie si guvernul lui Bakiyev, pe care il acuza de reprimarea mediei independente si de cultivarea coruptie.

Mai devreme in aceasta luna, o curte kyrgyzstana a inchis un ziar al opozitiei si a cenzurat alte doua ziare apropiate opozitiei, amendandu-le cu 111.000$ pentru presupuse insulte aduse onoarei lui Bakiyev.

Bakiyev - care a venit la putere acum 5 ani dupa ce proteste de strada au condus tara in asa numita Revolutie a Lalelelor, care l-a dat afara pe predecesorul sau - a devenit din ce in ce mai putin popular din cauza situatiei critice in care se afla economia tarii.

Kyrgyzstan, o tara fost-sovietica saraca din Asia Centrala, este de multa vreme considerata una din tarile cele mai instabile politic din regiune.


Ocuparea Parlamentului

Pe 7 Aprilie membrii opozitiei si protestatarii au ocupat cladirea Parlamentului, fiind condusi de liderul opozitiei Omurbek Tekebayev (cel care fusese indepartat de la putere in 2005 prin asa zis-a Revolutie a Lalelelor). Acesta fusese arestat cu o zi in urma dar a fost eliberat. Sediul televiziunii nationale a fost deasemenea ocupat. Miercuri seara, liderii opozitiei au anuntat formarea unui nou guvernamant interimar, un guvernamant "al poporului", imediat dupa ce s-a aflat ca presedintele Bakiyev parasise capitala, Bishkek, si se retrasese in sudul tarii, in Osh, unde nu a fost inregistrata nicio demonstratie. Trebuie mentionat faptul ca acest presedinte a are o sustinere semnificativa in sudul tarii. Cu toate acestea, in celelalte regiuni ale tarii, mai ales in nord, protestele au continuat, chiar daca au existat momente in care atat conexiunile TV, retelele de telefonie cat si internetul au fost blocate.

Exista si zvonuri conform carora Ministrul de Interne, Moldomusa Kongantiyev, ar fi retinut ostatic in Talas, sau ca ar fi ucis. Membrii fostului guvern au infirmat insa aceste declaratii.

Roza Otunbayeva, fost Ministru de Externe si lider al grupului parlamentar de opozitie al Partidului Social Democrat a devenit noul Sef de Stat si lider al guvernului interimar.

Abdicare de tip "democratic"

Un prefect kyrgyz a anuntat ca Presedintele Bakiyev a demisionat, in data de 08 Aprilie 2010, din functia de Sef al Statului. In Bishkek, localnicii au inceput sa formeze militii locale pentru a-si proteja rezultatul protestelor. Acestia poarta banderole albe pe brat, in timp ce zeci de barbati au inceput sa se inscrie in Serviciul National de Securitate, cu sediul in acel oras.

Parodie parlamentarista sau razboi civil ?

Avand in vedere ca protestele au fost conduse de lideri parlamentaristi este clar ca nu putem vorbi de un protest popular, de o miscare a poporului, si cu atat mai mult nu putem vorbi de o miscare antistatala. Inca odata, oamenii de rand au fost carnea de tun folosita pentru a forja un razboi intre doi politicieni, intre "opozitie" si "putere", intre acces direct la bani publici (Guvern) si acces intermediat la bani publici (Parlament). Pare o reluare a scenelor din aprilie anul trecut (2009) din Basarabia, insa de data aceasta interesele internationale au fost inversate. Acum, influenta SUA in Kyrgyzstan, cel putin in zona de nord, a fost clar redusa, fiind astfel constituita o posibila amenintare fata de amplasarea unor baze militare americane.

NB1: Ar trebui retinut ca in momentul in care mase de oameni protesteaza, chiar violent, avand in spatele lor drapelul national, este clar ca este vorba despre o parodie.

NB2: Puterea, oricare ar fi ea, nu va refuza niciodata sa se foloseasca de oameni impotriva oamenilor. Razboiul tuturor impotriva tuturor: acesta este Statul, nu natura domnule Hobbes.

VIDEO:

FOTO:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu