DEMONSTRATIE ANTICAPITALISTA DE 15.000 DE PERSOANE - 01 Apr. 2010, Montreal, Canada

Impotriva privatizarii si cresterii preturilor

Pe 1 Aprilie 2010, aproximativ 15.000 de persoane au protestat in districtul financiar din Montreal. Demonstratia a fost organizata de mai bine de 95 de sindicate, grupuri feministe, studentesti si anarhiste. Daca acest protest este doar primul stagiu al raspunsurilor date bugetului "liberal" nu vom sti decat pe masura ce va trece timpul. In data de 30 Martie 2010 ministrul Bachand a stabilit un nou buget si a introdus o serie de masuri alarmante: noi plati in domeniul sanatatii, noi taxe pe venit, etc. Cu siguranta, bogatii se vor descurca destul de bine. Niciuna dintre aceste taxe nu ii atinge. Inca odata suntem fortati sa platim pentru ei: GATA!


Ce e mai rau inca nu a venit!

Alte masuri, chiar mai ingrijoratoare, au fost anuntate in acest buget si urmeaza sa fie aplicate: asigurarile de sanatate vor fi conditionate de uzul lor, preturile din domeniul hidro-electric cresc, de asemenea cresc preturile si in domeniul invatamantului. Si cu toate acestea, nu vom scapa atat de "ieftin"; inca nu suntem siguri ca Guvernul nu va mai adauga cate ceva la aceasta lista.

Acest buget a fost facut pentru marile corporatii si pentru cei de la conducere - un buget de inspiratie neoliberala! Serviciile publice vor fi reduse. In timp ce ni se cere sa strangem cureaua pentru a face fata "reducerilor" din cadrul serviciilor publice, Guvernul reduce taxele apasatoare din domeniul afacerilor. Serviciile publice vor economisi aprox. 15 miliarde de dolari in 4 ani, iar privilegiile din domeniul afacerilor va cheltui aprox. 800 de milioane de dolari doar in 2010. Pana la sfarsitul anului, impozitele pe care le vor plati companiile vor fi pana la de 4 ori mai mici decat impozitele platite de cetateanul de rand. Si mai au inca pretentia (guvernantii) de a vorbi despre dreptate si corectitudine?

Criza capitalista pe spinarea muncitorilor

Prin cresterea dobanzilor si introducerea noilor plati in sistemul de sanatate, guvernul liberal se aliniaza crizei economice globale. Doreste sa redreseze bugetul de stat prin jefuirea buzunarelor noastre. Indubitabil, beneficiile pe care bogatii le au in aceste conditii nu sunt doar protejate de stat, ci si garantate! Stim dupa ce principiu functioneaza acesti guvernanti: daca taxam companiile mai tare acestea se vor muta in alta parte. Ca angajati, suntem tinuti ostatici de o economie in care capitalul este legea. Statul, un complice de incredere, si-a facut datoria de a arunca greul generat de criza deficitara a sistemului capitalist pe spatele oamenilor de rand.


Redistribuiti bogatiile! Contra-atacati!

Chiar si un sistem de taxe mai progresiv nu ar rezolva distributia inechitabila a bogatiilor din societatea noastra. Mai apoi, pentru a ne reveni complet din aceasta criza ar trebui sa luam inapoi tot ce ne-au furat patronii si politicienii. Imaginati-va cat de mult am avea de castigat daca am pune mana pe locurile noastre de munca si ne-am autogestiona. Adevarata justitie sociala nu poate fi redusa la un impozit "mai bun": va trebui sa mergem dincolo de aceasta mentalitate pentru a pune in practica echitatea economica si sociala.


In viitorul apropiat, va trebui sa ne fim uniti in lupta, umar la umar, pentru a distruge guvernamantul. Ii putem invinge pe acesti capitalisti, pe ei si masurile lor! Dar pentru a reusi vom avea nevoie de o miscare de amploare, unita si militanta, care sa fie pregatita sa se angajeze in conflicte impotriva Statului. De asemenea, va trebui sa invatam din greselile noastre, sa nu ne mai incredem in liderii de sindicat si sa adoptam masuri mai severe, o greva generala de exemplu. Nu prin dezbateri si negocieri vom sfarma Guvernul, ci prin puterea creata de noi. Prin semnarea acestui buget, Guvernul a facut o declaratie de razboi impotriva noastra. In mod istoric, Statul a ales inca odata sa fie de partea bogatilor si a ghiftuitilor. Este timpul sa ne cladim si noi partea noastra!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu