PROTESTE IN VANCOUVER IMPOTRIVA JOCURILOR OLIMPICE - Feb, Canada

Mii de oameni au iesit pe strazile din Vancouver pentru a protesta impotriva Jocurilor Olimpice. Flacara Olimpica a fost redirectionata complet, demonstrantii reusind sa blocheze ruta acesteia de pe strazile din estul Vancouver-ului. Mai tarziu, mii de indivizi s-au adunat in fata Galeriei de Arta din Vancouver pentru a protesta impotriva industriei olimpice.

La proteste au participat si membri ai comitetului No Sochi 2014, care au vorbit impotriva urmatoarelor Jocuri Olimpice de iarna, care vor avea loc pe teritoriul lor traditional din sud-vestul Rusiei. Cei doi membri care au vorbit fac parte din diaspora Circassiana. Incepand cu 1870, aproape toti indigenii circassieni au fost alungati de pe teritoriile lor si fortati sa se mute in alta parte. Din Iordania pana in SUA, Circassienii s-au opus Jocurilor din 2014 inca de la inceputul procesului de alegere a locatiei. Jocurile din 2014, ce vor avea loc in Sochi, pe teritorii furate de la Circassieni, vor consolida dominatia rusa asupra acestor teritorii.










Ce e in neregula cu Jocurile Olimpice?

Jocurile Olimpice nu au nici o legatura cu spiritul uman sau cu excelenta atletica. Ele sunt o industrie de multe miliarde de dolari, sustinuta de corporatiile care se ocupa cu afaceri imobiliare, constructii, hoteluri, turism si media, si elite puternice care lucreaza mana in mana cu oficiali din guvern si cu Comitetul Olimpic International (COI). In timp ce presiunea publica e putin probabil sa opreasca Jocurile din 2010 din Vancouver, este necesara rezistenta critica pentru a expune minciunile cu privire la impactul si scopurile Jocurilor, pentru a ne face auzita vocea in intreaga lume, pentru a intari solidaritatea miscarii.

Ocuparea Pamantului Nativ Furat:
Marea majoritate a Columbiei Britanice este teren Nativ necedat, ocupat ilegal de Canada si Columbia Britanica. Conform legii canadiene, titlul de “nativ” exista cu exceptia cazurilor in care este mentionat altceva prin tratat, doar putin din C.B. intrand in aceasta discutie, chiar si prin tratate gresite. Neglijarea drepturilor sociale, politice si de mediu ale Primelor Natiuni de catre un stat ce profita de resursele aborigene este o criza politica serioasa, ignorata de Canada si de Jocurile Olimpice.

“Securitatea” si erodarea libertatilor civile:
Represiunea politica in crestere si acumularile de securitate acompaniaza Jocurile Olimpice moderne. Estimarile pentru Vancouver de cel putin 16,500 militari canadieni, grainiceri, paza privata, agenti VPD, RCMP si CSIS (plus securitatea straina) sunt nerealist de scazute: jocurile din Sydney au avut 35 000 de politisti si oameni de paza (4 politisti per atlet) cu 4000 de trupe si unitati comando iar jocurile din Atena au avut 70 000 de politisti, agenti de securitate si forte militare. Vor exista cel putin 40 de km de garduri cu scopul de a controla publicul, supraveghere video, si zone de securitate asemanatoare celor din aeropoarte in tot orasul, inclusiv pe proprietatile private. Monitorizarea si intimidarea opozitiei politice a inceput deja. Consiliul local al Vancouver-ului a urmat cererile COI de a crea un mediu nepropice protestelor prin intarirea legilor prin care se restrictioneaza bannerele, pancardele, flyerele, marsurile, obiectele ce pot fi folosite pentru aface zgomot, si orice posibila “disturbare” a distractiei Olimpice. Multe elemente pot deveni permanente ( precum monitorizarea video a spatiului public, noi reguli de securitate, si criminalizarea protestului) si costurile de securitate ajung la aproape 1 miliard de dolari.

Devastarea si distrugerea mediului:
Jocurile din 2010 vor fi printre cele mai daunatoare din punct de vedere ecologic din istorie, cuprinzand taieri clare, explozii montane, constructii de drumuri (si extinderea traficului), forarea nisipului (daune asupra pestilor), cantitati masive de otel, plastic, ciment, lemn, etc, amenintari la adresa populatiilor animale, cladiri de lux inutile, si infrastructura extinsa (cu aprobari accelerate) pentru minare, taiere, explorare de petrol si gaz, statiuni de ski si turism. Aproximativ 100 000 de copaci au fost taiati pentru dezvoltarea Olimpica.

Corporatizarea:
Jocurile sunt in intregime comercializate, cu atleti profesionisti, sponsori corporatisti exclusivi, si intelegeri prietenesti pentru dezvoltare, constructie si companii media. Controlul imaginii este crucial, toate panourile publicitare din Vancouver fiind vandute Jocurilor Olimpice si sponsorilor lor timp de saptamani intregi inainte, in timpul si dupa Jocuri. Versurile imnului “cu inimi radiante” si cuvine precum “prieten” au devenit marci inregistrate legate de Olimpice. Jocurile beneficiaza regulat si sunt sponsorizate de companii cu reputatii slave in ce priveste mediul si drepturile omului, precum Nike, Shell, McDonalds, Coca-Cola, Petro-Canada, Dow, Teck Cominco, TransCanada si fabricanti de arme precum GE si GM.

Daune asupra comunitatilor:
Profilarea rasiala si inchiderea comunitatilor etnice sunt lucruri obisnuite pentru Jocuri (cartierele de negri din LA si Atlanta, Musulmanii din Atena, etc). Mai multi turisti cresc numarul abuzurilor in traficul de persoane. Orasele gazda criminalizeaza saracii si oamenii fara adapost si curata din punct de vedere social strazile (Vancouver a relocat oamenii fara adapost pentru Expo 86 iar Atlanta a facut acelasi lucru pentru Jocuri). Represiunea politiei din Vancouver fata de saracia vizibila a dus la sute de amenzi pentru cersetorie, vanzari second-hand in strada si dormitul in parcuri. Sacrificarea legilor cu privire la adapost, servicii sociale, mediu si munca, afecteaza de asemenea si saracii, oamenii fara adapost, femeile, minoritatile, nativii si muncitorii. Din 1980, Jocurile si constructia lor au dislocat peste 2 milioane de oameni.

Onorarea Exploatarii:
In ciuda pretinderilor Olimpice, Jocurile apar in locuri care violeaza “standardele internationale” (Germania Nazista in 1936, mai mult de 300 de studenti masacrati in Mexic inainte de jocurile din 1968, opresiunea politica din China in timpul jocurilor din 2008, etc). Jocurile sunt folosite pentru promovarea cauzelor nationaliste, pentru impunerea controlului social si atragerea investitiilor corporatiste, mai degraba decat pentru celebrarea “sportului pur”. Fosti presedinti ai COI (printre care colonialisti, simpatizanti ai nazistilor, si oficiali ai statelor fasciste) au folosit Jocurile pentru a suprima nesupunerea si pentru a servi intereselor lor politice si economice. Precum WTO, FTAA, G8 si APEC, Jocurile vor folosi fonduri publice pentru a onora conducatori din regimuri represive.

Lipsa Locuintelor ieftine:
In timpul unei crize a locuintelor, hotelurile ieftine si spatiile de inchiriat ieftine sunt daramate sau transformate in locuinte scumpe in timp ce orasul imprumuta bani pentru constructia apartamentelor Olimpice. Promisiunile cu privire la locuintele ieftine si sociale si a adaposturilor sunt rareori indeplinite de orasele gazda iar Vancouver a recunoscut deja ca angajamentele nu vor fi indeplinite. De fapt, de la oferta din 2003, am pierdut peste 850 de unitati locuibile pentru cei cu venituri mici iar numarul oamenilor fara adapost s-a triplat. Jocurile din Salt Lake City au planificat construirea a 2500 de unitati de locuinte ieftine si au creat doar 150; inainte de Jocurile din Sydney, evacuarile chiriasilor au crescut cu 400%, iar Calgary nu a reusit sa construiasca nimic din ce a promis la capitolul locuinte sociale.

Costuri publice si datorii:
Costul de 6 miliarde de dolari al Jocurilor din Vancouver se mareste pe zi ce trece o data cu rasturnarile de preturi si transferurile ascunse. Orasele gazda preiau datorii imense: Jocurile din Montreal din 1976 au fost platite integral abia in 2002; Caglary a avut o datorie de 910 milioane de dolari; Barcelona, o datorie de 1,4 miliarde de dolari, Sydney, o datorie de 2,3 miliarde de dolari, etc. Afirmatiile cu privire la beneficiile economice s-au dovedit a fi false la celelalte Jocuri. Olimpicele sunt un circ corporatist scump de 17 zile (in timpul unei crize economice) care ne va costa pe toti foarte mult timp de multi ani de-acum incolo.



Un comentariu:

  1. Ma bucur ca si-a facut cineva timp sa explice mai pe larg (in romana) de ce exista proteste impotriva jocurilor olimpice. La mizeriile alea de stiri auzi o explicatie de cateva cuvinte.

    RăspundețiȘtergere