COLIN WARD RIP - Feb. 2010, London, UK

Colin Ward a murit la varsta de 85 de ani. A fost un anarhist radical pragmatic care nu a incercat sa imagineze utopii in afara statului ci a cautat intotdeauna exemple empirice din viata de zi cu zi despre organizarea indivizilor in vederea rezolvarii problemelor lor. A observat ca voluntarismul, cooperarea non-autoritara erau peste tot. In cartea sa "Anarhism in actiune" (1973) scria ca "utopia este deja aici, cu exceptia unor cateva chestiuni marunte, dificultati locale cum ar fi exploatarea, razboiul, dictatura si foamea."

In aceeasi lucrare a formulat convingerea sa ca societatea anarhista nu este un scop final. Inspirandu-se dupa Alexander Herzen, scriitorul si ganditorul cunoscut ca fiind "parintele socialismului rus", Colin vedea in toate scopurile distante o forma de tiranie si considera ca principiile anarhiste ar putea fi practicate in relatiile interumane de zi cu zi.

Colin a fost autorul a aproximativ 30 de carti pe subiecte pornind de la rationalizare, arhitectura, constructia de case, jocurile copiilor, educatie, felicitari si planuri urbanistice pana la distributia apei si teoria anarhista, multe dintre acestea facandu-l recunoscut pe plan international.

Colin s-a nascut in Wanstead, Essex, ca fiu al unui profesoare si a unui dactilograf. Ambii sai parinti erau sustinatori ai laburistilor iar Colin isi amintea de discursurile pe care Emma Goldman le-a tinut in 1938 la demonstratia de 1 Mai. Lavarsta de 15 ani lucra pentru arhitectul Sidney Caulfield, iar mai tarziu, in 1942 s-a implicat in miscarea anarhista. In 1945 a primit o sentinta prin care urma sa faca inchisoare intrucat primea revista War Commentary, care era acuzata de promovarea lipsei de afectiune.(!)

Intre anii 40 si 50 a lucrat pentru arhitectul Peter Shepheard si a scris si tradus articole pentru revista anarhista Freedom, iar intre 1961 si 1970 a editat jurnalul Anarhia.

In 1966, s-a casatorit cu Harriet Unwin, o tanara vaduva, mama a 2 copii, Tom si Barney, iar in 1968 au avut un copil impreuna, Ben. Colin si Harriet au stabilit o retea internationala de "prietenii", incepand mai intai din casa lor din Londra, si mai tarziu, din Suffolk.

Colin Ward - scriitor si teoritician social, nascut pe 14 august 1924 - decedat pe 11 Februarie 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu