CONFRUNTARI INTRE POLITIE SI SQUATERI - 01 Oct 2010, Amsterdam, Olanda

Sute de anarhisti s-au confruntat cu Politia in Amsterdam in urma trecerii in afara legii a ocuparii cladirilor nefolosite (squatting). Centrul istoric al capitalei a fost baricadat pentru a putea rezista represiunii politienesti.

Mai multe persoane au fost ranite, inclusiv 2 gabori, iar 11 persoane au fost arestate fiind acuzate ca au aruncat cu caramizi si cocktailuri molotov in masinile de politie.

A fost nevoie si de interventia departamentului de politie calare si s-a recurs la gaze lacrimogene pentru a alunga grupurile de protestatari.

Spre deosebire de alte tari europene, squatting-ul in Amsterdam nu era inca scos in afara legii. Cu toate acestea, unii politicieni vor ca squaterii sa stea dupa gratii cel putin 2 ani.

Noaptea, mai multe grupuri de squateri au ridicat alte serii de baricade din masini rasturnate, bare de metal din semnele de circulatie si parcari de biciclete. Politia a intervenit cu buldozere pentru a distruge baricadele si au folosit tunuri de apa, in speranta ca astfel vor dispersa protestatarii.

Demonstratiile au continuat pana a doua zi.

Un studiu publicat in acest an de Amsterdam's Free University estima numarul actual de squateri la 1500 in capitala olandeza, un oras de aprox. 750.000 de locuitori. Numarul a scazut de-a lungul anilor, astfel ca in anii '80 in Amsterdam locuiau aprox. 20.000 de squateri.

Autoritatile din Amsterdam planuiesc anul acesta sa evacueze mai bine de 200 de squaturi pentru a "imbunatati" imaginea orasului.

Primarul Amsterdamului, Eberhard van der Laan declara ca "Peste tot squattingul cauzeaza tot felul de probleme, dar pana acum totul a fost redus doar la o disputa intre ocupanti si proprietari."


VIDEO: (data primului clip este 1 oct 2010, nu 12 oct 2008)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu