POLITIA DIN ANKARA BLOCHEAZA SUTE DE MUNCITORI CARE URMAU SA PARTICIPE LA UN PROTEST AUTORIZAT - 02 Apr. 2010, Ankara, Turcia

Politia din Ankara a arestat 15 persoane in timpul protestului de Vineri (2 apr. ac.). Demonstratia a fost organizata de muncitorii companiei Tekel ( fosta companie care detinea monopolul pe piata de tutun si alcool din Turcia).

Muncitorii care au fost disponibilizati ca urmare a privatizarii companiei au organizat un pichet in fata sediului Confederatiei Turcesti a Sindicatelor (CTS) din Sakarya Avenue dupa ce au fost impiedicati de Politie sa dea declaratii de presa. Acestia venisera din mai multe regiuni din tara pentru a protesta fata de inrautatirea conditiilor de munca si fata de disponibilizarile fortate insa au fost blocati de Politie, care incerca sa-i opreasca pe acestia sa ajunga in fata sediului CTS, sa demonstreze si sa isi faca publice plangerile. Mai multe strazi au fost baricadate de Politie tocmai pentru ca muncitorii veniti din provincie anuntasera ca vor sta in Ankara pana Vineri seara dupa pichet cand vor lua parte la o conferinta de presa.

In momentul in care muncitorii pareau tot mai determinati sa ajunga in fata sediului CTS, Politia nu a ezitat sa foloseasca tunuri cu apa si gaze lacrimogene. Protestatarii au raspuns cu cateva bucati de pavaj insa au fost fortati sa paraseasca strazile.

Muncitorii declarasera o greva care a durat 78 de zile, iar pe 2 Aprilie vroiau sa organizeze o greva generala si sa protesteze in fata sediului CTS dar au fost impedicati in mod abuziv de catre Politie. Dreptul la protest, dreptul la greva, dreptul la libera exprimare, dreptul la viata, si multe alte abstractiuni "garantate" de stat le-au fost calcate in picioare.

Muncitorii au declarat ca se vor intoarce in Ankara pe 3 Iunie si ca vor sta in capitala nu doar pentru o zi ci pentru 3 zile, iar pe 4 Iulie se vor intoarce si vor protesta timp de 4 zil. De asemenea vor lua parte si la un protest care va avea loc pe 26 Mai si au anuntat ca se vor intoarce in capitala ori de cate ori li se vor inaspri conditiile de trai.

Prim Ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat ca Guvernul nu poate lua in considerare nicio noua reglementare in ceea ce priveste cazul Tekel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu