CENTRU PENTRU EMIGRANTI EVACUAT DE RIOT MILITIE IN CALAIS - Feb. 2010, Calais, Franta

La ordinul autoritatilor,elita militiei franceze CRS a evacuat in forta noul centru pentru emigranti - hangarul numit Kronstadt - spargand usile intrarii,la mai putin de 24 de ore dupa ce emigranti si activisti No Border sparg liniile militiei ca sa intre in cladirea lor,legal inchiriata de No Border(1) si SOS Suport celor fara Documente(2).

Marie Chautemps spune: "Hangarul Kronstadt a fost deschis in urma interventiei directe, in mijlocul Iernii Represiunii,cu care emigrantii din Calais s-au confruntat de cand comunitatea "Jungla" a fost distrusa intr-o cruda actiune a militiei franceze CRS (3) in septembrie trecut". Marie Chautemps continua : "Cu autoritati blocand orice tentativa de creare a unui adapost pentru emigranti in fata constantelor hartuiri politienesti sau a frigului unei ierni geroase,acest hangar Kronstadt a fost facut in numele bunului simt in respect pentru fiinte umane si deasemenea ca forma de rezistenta in fata cresterii politicilor de frontiere,politici fasciste ale Comunitatii Europene."

Sambata seara, 6 februarie,aproape 100 emigranti vin la hangar cu intentia de a se adaposti.Sunt insa intampinati de doua cordoane separate de politie franceza,cate un cordon pentru fiecare fatada a cladirii.Strigand "libertate!libertate!",emigranti si militanti No Border imping liniile militiene si ocupa cu succes hangarul. In interior, paturi,imbracaminte de schimb,saltele de dormit si ceai cald la dispozitia emigrantilor.

Totusi,dupa aceasta noapte in siguranta hangarului,75 militieni CRS ajung in dupa amiaza de duminica si in violenta evacueaza acest spatiu spargand usile de sticla ale intrarii.12 activisti sunt arestati,mai tarziu eliberati toti inafara de unul care e condus la spital.
Politia procedeaza la distrugerea hangarului si a tuturor posesiilor gasite in interior,sigileaza sudand intrarea pentru ca eventualele incercari de reocupare sa fie imposibile.
Intr-un comunicat de presa eliberat azi foarte devreme,SOS Suport celor fara Documente acuza punand in lumina,legaturile intre guvernul francez si britanic,la ordinul carora se actioneaza la represiuni de genul acesta(4).
La fel cum si cresterea colaborarii politienesti, intre o parte si alta a canalului, iata si cresterea rezistentei in fata represiunii militiilor Sarkozy implementate desigur cu acordul guvernului britanic.
Alex Parks spune "Autoritatile in Calais incearca sa mute emigrantii de ani de zile,fara succes binenteles,pentru ca sunt in negarea realitatii inegalei lumi in care traim.Acesta nu e nici pe departe sfarsitul,solidaritate si rezistenta pentru dreptul la libertate de miscare va continua la Calais."(5)


NOTE:
(1) Reteaua NoBorder este o miscare mondiala de indivizi si grupuri luptand pentru dreptul la libera miscare pentru toti oamenii,nu doar pentru elita clasei intai care gettoizeaza Societatea Europeana in Societatea Avutilor.De la campingul No Border tinut la Calais in iunie 2009,activisti NoBorder au avut o prezenta constanta in zona sub bennerul Calais Migrant Solidarity.Am monitorizat si documentat abuzurile politiei si violentele sale,rezistand colectiv evacuarilor,organizand distribuind ajutor umanitar,si facand actiuni directe pentru drepturile emigrantilor.

(2)SOS Soutien aux Sans Papiers,este o organizatie franceza care lupta pentru libertatea de miscare pentru toti,si apara drepturile emigrantilor.Cele doua au colaborat din iunie 2009 cand NoBorder camp are loc in Calais.

(3)CRS,este Compania Republicana de Securitate ,una din militiile lui Sarkozy.Preferata,BAC, Brigada Anti Criminalitate actioneaza in civil agresand si arestand sub criterii rasiste,xenofobe sau de clasa,tactica ei preferata fiind Demonstratia de Forta.In 2009 Franta si-a arestat preventiv 1milion de cetateni,in urma ramane o lista lunga de sinucideri in arest.Perchezitiile corporale cu inspectii anale zilnice,luminarea puternica si continua in timpul noptii,interviurile scurte si dese tot din timpul noptii,trec ca masuri de siguranta pentru detinut tocmai in urma cresterii numarului de sinucideri printre acestia.Se mai adauga o perioada arbitrara in functie de acuzatie,fara drept la avocat,perioada care uzual este de 24ore dar care urca pana la saptamani in cazul acuzarii de terorism.Declaratie facuta de o doamna,pe un post de televiziune francez: "M-am trezit nud in fata comisarilor de politie in urma unei infractiuni minore de circulatie."


(4)Exemplu ,zborul care returna emigranti la Kabul la sfarsitul anului trecut.

(5)NoBorder Londra organizeaza marti 9 februarie la ora 12.30,un protest la Consulatul Frantei,in solidaritate cu situatia din Calais.

Un comentariu:

  1. se pare ca au reusit sa redeschida spatiul pe 17, dar a intervenit CRS-ul imediat si e din nou inchis. cateva persoane arestate si apoi eliberate.
    http://calaismigrantsolidarity.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere