INCENDIEREA MASINILOR DE LUX - SPORTUL PREFERAT AL ANARHISTILOR DIN BERLIN - 12 Ian 2010, Berlin, Germania

Apar odata cu lasarea intunericului, avand un set simplu de unelte - o cutie normala de chibrituri si chibrituri pentru gratar, care sunt aprinse si plasate deasupra unuia dintre cauciucuri.

Pana cand sa izbucneasca flacarile, infractorul a disparut, iar masina este distrusa si, pana apar pompierii, ajunge sa fie in afara oricaror sanse de recuperare.

In Berlin, o gasca din ce in ce mai numeroasa de stangisti arsonisti a devenit fatada unei campanii din ce in ce mai cunoscuta impotriva gentrificarii capitalei Germaniei. In 2009, 216 masini de lux au fost incendiate pe strazile orasului, in comparatie cu 135, in anul trecut.

Practica aceasta este intr-atat de comuna incat observarea atacurilor a devenit un mod obisnuit de petrecere a timpului liber, intrand pe un site obscur, "Burning Cars", unde contributorii scriu despre modelele care au fost tintite. Pe www.brennende-autos.de apar cele mai recente 6 masini, dintre care 2 Mercedes ( cele mai atacate), un Jeep, un Range Rover, un Mitsubishi si un Ford, care a ars in noaptea de Revelion pe Hermannstrasse, in cartierul Kreuzberg - casa traditionala a activistilor stangisti.

Atacurile s-au imprastiat in intregul oras, si influenteaza si alte grupuri protestatare, precum in Hamburg, unde s-a inregistrat o crestere a incendierii masinilor, in special a celor de politie. Si modul de alegere al masinilor s-a extins. Camioane apartinand DHL, compania de curierat, au fost atacate recent intrucat au servita armata germana in Afghanistan, precum si vehicule apartinand cailor ferate germane - ca raspuns transportarilor de deseuri nucleare cu trenul.

Nu exista un singur grup care sa fie in spatele tuturor atacurilor, desi anul trecut, un grup denumit Bewegung fur Militanten Widerstand ( Miscarea pentru Rezistenta Militanta) - cu provocatorul acronim BMW - a revendicat incendierea a 8 masini.


Intr-o scrisoare catre o revista stangista, respectivul grup declara ca atacurile au fost in semn de protest fata de transformarea "cartierelor sarace", precum Nekolln, Kreuzberg si Mitte, in zone acut gentrificate, fortandu-i astfel pe cei care erau stabiliti acolo sa se adapteze unui stil de viata mai "bogat".

Apartamente si hale vechi transformate in apartamente de lux au dus la cresterea chiriilor si a preturilor caselor mult peste posibilitatile majoritatii locatarilor. De la caderea zidului, acum mai mult de 20 de ani, procesul a schimbat profilul demografic al multor cartiere. Prenzlauer Berg, din fostul Berlin de Est comunist, a suferit cele mai dramatice schimbari, transformandu-se din cartier muncitoresc in cartier afluent, care si-a pierdut aproximativ 60% din locuitorii sai originali din 1990 si pana acum.

Furia simtita de cei afectati de invazia noii burghezii se extinde pana la disparitia spatiilor deschise si o indignare crescanda in cadrul comunitatilor datorita faptului ca nu sunt consultate. Protestul a ajuns recent si la pistele de aterizare dezafectate ale aeroportului Tempelhof, care a fost inchis acum doi ani. Autoritatile vor sa foloseasca terenul pentru apartamente de lux. Oponentii ar vrea ca acesta sa fie transformat intr-un parc.

“Nu avem nimic de spus cu privire la modul in care se schimba orasul”, spune Jan, 26 ani, designer grafic si membru al unei miscari antifasciste underground din Kreuzberg. Statea intr-o cafenea aproape de o bucata de pamant unde politia est-germana obisnuia sa patruleze granita dintre Berlinul de Est si cel de Vest. “Pana recent, era locul in care obisnuiam sa-mi plimb cainele si sa ma vad cu prietenii”, spune acesta. “Si acum priviti – construiesc blocuri de apartamente din sticla in care sa se mute tinerii bogati”.

Gentrificarea, spunea el, conduce tocmai la inchiderea locurilor care au facut din Kreuzberg un loc dezirabil si la moda in care sa traiesti, precum Bierhimmel (raiul berii), un bar foarte cunoscut din Oranienstrasse, care a fost fortat sa se inchida datorita cresterii chiriei. Mai incolo, SO36, un club de noapte legendar, ar putea sa urmeze aceeasi cale datorita plangerilor inregistrate din partea noilor locuitori – numiti “Schicki mickis” (oameni foarte cool, foarte preocupati de “lifestyle” si de “trend”) cu privire la galagie.

O intalnire recenta a SO36 a discutat modalitati non-violente de a tine departe rezidentii “nedoriti”. Erwin Riedmann, un sociolog, a propus o “strategie de uratire” – “sa mergi pe strada purtand o vesta rupta si sa-ti agati mancarea in pungi de la lidl la fereastra, ca si cum n-ai avea frigider”. Sugestia a atras zambete, dar este o strategie care este adoptata.

Un website “anti Schicki mickis”, esregnetkaviar.de (ploua cu caviar), ofera urmatoarele ponturi prin care poti face cartierul neatractiv pentru noi veniti: nu repara ferestrele sparte; pune nume straine la sonerie si instaleaza antene de satelit”.

Politia spune ca nu stie cum sa se ocupe de aceasta problema, adaugand ca nu pot patrula cei 5800 de km de drumuri ale Berlinului si nici nu pot controla cei aproximativ 1100 de extremisti de stanga. “E foarte usor sa dai foc unei masini, si pana in momentul in care primele flacari sunt vizibile, vinovatul este la cel putin doua strazi distanta”, spune Dieter Glietsch, seful politiei din Berlin.

Peter-Michael Haeberer, seful biroului de investigatii al LKA din Berlin, spune ca exista o lipsa de interes pentru investigarea acestei chestiuni. “Trebuie sa intrebi de ce o atat de mare parte a societatii se simte atat de evident exclusa”, a spus el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu