ULTIMELE STIRI DE PE BARICADELE DIN GRECIA - VIDEO DIN ZILELE DE 6 SI 7 DEC + CATEVA INFORMATII DIN ZILELE DE 8 SI 9 DEC 2009 -

Protestele din Grecia continua. Insurectia din Decembrie 2008 a fost reluata in acest an pentru a comemora uciderea lui Alexis Grigoropoulos - un anarhist in varsta de doar 15 ani - de catre 2 politisti. Guvernul de dreapta condus de Noua Democratie pana aproape de sfarsitul anului 2008 a cazut si a fost format un guvern de stanga, insa daca guvernul a fost schimbat asta nu inseamna in mod obligatoriu ca situatia oamenilor de rand, a tinerilor, a imigrantilor s-a imbunatatit. Brutalitatea politiei s-a pastrat in aceeasi masura care era si pana acum, desi acesta fusese unul din motivele de baza pentru care cazuse guvernul Noii Democratii.

Studentii au ocupat mai multe universitati din intreaga tara, insa Politia a intervenit in forta in interiorul acestora, desi accesul politiei in universitati este interzis de lege. In mare masura, provocarile au fost facute de politie, si nu invers. Pentru a-si justifica interventia din universitati Politia a declarat ca un rector a fost ranit, fapt care nu a fost demonstrat si nu poate fi demonstrat din moment ce rectorul respectiv a fost vazut in perfecta stare de sanatate, fara absolut niciun semn care sa poata constitui dovada unor lovituri.
Zeci de mii de protestatari, printre care si foarte multi anarhisti, au iesit in strada, in mai multe orase din Grecia, in zilele de 6 si 7 Decembrie 2009 pentru a demonstra impotriva situatiei economice tot mai agravate in ultima perioada si pentru a se impotrivi brutalitatii politiei. Mai multe vitrine de banci au fost sparte, magazinele de lux au fost devastate iar masinile de politie au fost atacate cu pietre si sticle incendiare. Conflictele dintre trupele MAT si anarhisti au fost foarte violente, rezultand zeci de raniti din partea ambelor tabere si sute de arestari. Politia a colaborat cu gastile de neo-nazisti (!) pentru a-i putea opri pe anarhisti si pe extremistii de stanga. Intr-una din declaratii, politia mentiona ca "interventiile in forta sunt menite pentru a salva orasul de anarhie", cu toate acestea, ei sustin ca nu au lovit nici macar un singur demonstrant, insa imaginile ne arata altceva.

Trupe MAT si neo-nazisti lovind un anarhist
In ziua de 8 Decembrie 2009, ocuparea Facultatatii Politehnice din Atena a luat sfarsit. In Keratsini a avut loc un raid asupra unui squat anarhist -RESALTO - si asupra Primariei Ocupate din Keratsini. 41 de anarhisti au fost arestati in interiorul primariei, dar au fost eliberati mai tarziu ca raspuns la protestele organizate imediat dupa aceste evenimente. In squatul RESALTO politia a arestat 22 de anarhisti, insa si acestia au fost eliberati, dar doar 4 dintre ei au scapat fara nicio acuzatie, unu trebuind sa plateasca o cautiune de 15 000 de euro, 6 trebuind sa plateasca 3000 de euro fiecare, iar restul nu au voie sa paraseasca tara.


In ziua de 9 decembrie 2009 au avut loc numeroase proteste in Atena, organizate de gruparile de extrema stanga EEK, Reteaua Pentru Drepturi Social-Politice si de numeroase grupuri de anarhisti. Politia a stat pentru a doua noapte consecutiv in fata Universitatii din Atena provocand in mod deliberat protestatarii care treceau prin zona si blocand accesul acestora in interiorul cladirii.

In Thessaloniki, 2000 de persoane au iesit in strada, revoltate de brutalitatea Politiei si de ineficacitatea Guvernului. De asemenea, ei condamna politicile statului referitoare la educatie si la conditiile de munca si cer interzicerea generala a concedierii nemotivate si abolirea legilor referitoare la privatizarea unor functii ale universitatilor si accesul marilor companii in administrarea invatamantului universitar.

In aceeasi zi, inca un anarhist a fost eliberat. Fusese acuzat de faptul ca avea asupra sa un ghiozdan cu cocktailuri molotov, insa politia nu stia ca existau filmari din timpul arestarii in care se vedea foarte clar ca acesta nu avea nici ghiozdan, nici cocktailuri molotov la el. Astfel de dovezi fabricate sunt insa folosite foarte des de politie pentru a scapa de anarhisti, sau chiar de imigranti.

Aici este un clip cu cateva inregistrari din Atena, din zilele de 6 si 7 Decembrie 2009:








Thessaloniki, 7 Decembrie 2009 - Cafenea Starbucks incendiata :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu