PROTESTE ANTI COP 15 - decembrie 2009, Copenhaga, Danemarca

Incepand cu 2 Decembrie 2009 in Copenhaga au avut loc proteste de strada impotriva COP 15 pentru a atrage atentia cu privire la actualele probleme climatice, intrucat demonstrantii considera ca guvernele nu depun suficiente eforturi pentru a stopa pericolul reprezentat de poluare si de incalzirea globala. Guvernele sunt cele care, prin politicile lor, prin razboi si prin protejarea unor companii pentru care mediul nu prezinta niciodata o piedica in calea castigarii profitului, au condus la aceste schimbari climatice care afecteaza din ce in ce mai intens viata de zi cu zi a oricarei persoane, inclusiv a plantelor si a animalelor.

Pe 2 Decembrie politia daneza a intrerupt demonstratiile de strada incercuind grupuri mari de manifestanti. De exemplu, unul din grupurile incercuite numara pana la aproape 400 de persoane. Acestia au fost obligati sa stea jos (temperatura nu depasea 3 grade Celsius!), dupa care, au fost incatusati, bagati in dube sau autobuze si condusi la sectiile de politie sau intr-o inchisoare din suburbiile capitalei daneze.

Aproximativ 50.000 de protestatari, printre care si mii de anarhisti, au marsaluit prin oras, acest eveniment facand parte din "Ziua Mondiala de Actiune". Mai multe geamuri ale institutiilor si ale bancilor au fost sparte, iar patru masini de lux au fost tinta cocktailurilor molotov. Numarul de arestari a ajuns la 968, conform declaratiilor politiei. De asemenea, un politist a fost ranit de pietrele aruncate de anarhisti.

Connie Hedegaard, ministrul danez prezent la Conferinta Natiunilor Unite, declara ca "nu este nevoie sa folosesti acest gen de violenta pentru a fi auzit". Probabil ar fi trebuit sa emita asemenea judecati de valoare in momentul in care Danemarca trimitea soldati in Irak si Afghanistan, nu acum.

Ce inseamna COP 15 + capitalism ?



Imagini din timpul mai multor demonstratii din diferite orase de pe glob, inclusiv un interviu plictisitor:



Un clip cu imagini din timpul unui mars (pasnic) din Copenhaga:



Robocopi danezi:



Imagini din timpul arestarilor:





Anarhisti din Black Bloc tragand cu artificii in Ministrul de Externe al Danemarcei:



Imagini din timpul Marsului din 12 Decembrie:



PS: Desi pare incredibil, cel putin o televiziune din Romania a transmis o stire de aprox. 2 minute despre un protest din data de 15 Decembrie din Copenhaga. Conform acelui post de stiri, politia daneza ar fi arestat in total 1200 de persoane. Cu privire la acest lucru o declaratie a unui protestatar este mai mult decat relevanta: "Ştim ce vor să facă poliţiştii, sunt preventivi, arestează oameni fără ca aceştia să fi făcut ceva. Deci cred că le este frică poliţiştilor. Sunt şi foarte mulţi poliţişti aici în Danemarca care nu prea au experienţă în astfel de situaţii" (preluare de pe site-ul Antena3)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu