ASEDIEREA ATENEI

Anarhistii si stangistii din Grecia au organizat in data de 17 noiembrie vaste demonstratii pentru a aniversa implinirea a 36 de ani de la protestele studentesti organizate la Scoala Politehnica din Atena indreptate impotriva dictaturii fasciste, sustinuta la acea vreme de guvernul american.

Marsul de protest a pornit in jurul orei 16:00 din zona Syntagma Square, unde au fost comemorate asasinatele a doi protestatari din 1980. Doua ore mai tarziu, trupele MAT (riot cops) au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa blocul anarhist. Cu toate acestea, marsul a ajuns in fata Ambasadei SUA unde sute de agenti MAT formau o linie de protectie care inconjura cladirea. Desi numarul demontrantilor era cuprins intre 2500 si 4000, acestia au hotarat sa se imparta in grupuri mai mici si sa se intoarca in Exarhia, unde sunt situate sediile centrale ale Politiei si ale Curtii Supreme. Black Bloc-ul a fost divizat de catre interventia trupelor MAT, anarhistii ripostand cu pietre si cocktailuri molotov.

Un grup de 100 de protestatari a fost incercuit de politie si imobilizati cu brutalitate pentru a fi arestati. Printre cei arestati se numara si doi jurnalisti: un jurnalist francez al AFP si un jurnalist al radio Kokkino.

Intre timp, anarhistii au ajuns in Exarhia, unde au avut loc cronfuntari directe cu politia. Pietre, cocktailuri molotov si baricade in flacari! Exarhia este incercuita de trupele MAT, in schimb, anarhistilor li se alatura foarte multi localnici, care au declarat mai apoi ca politistii erau extrem de violenti si nu purtau placute de identificare.

De asemenea, in Salonica au fost organizate 3 marsuri de protest la care au participat foarte multe persoane. La sfarsitul demonstratiilor, fortele de politie au fost atacate si indepartate de baricade.

In Irakleion, Creta, au fost retinute 5 persoane in timpul conflictelor , dintre care una a fost arestata. Ca raspuns, primaria orasului a fost ocupata, pentru a cere astfel eliberarea imediata a celor 5 protestatari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu