GREVA GENERALA (FOTO + VIDEO) - 15 -19 Dec 2010, Atena, Grecia

Peste 100.000 de persoane au iesit in strada in Atena, incepand de Miercuri, 15 Decembrie, cand a fost dat startul Grevei Generale ce cuprinde toate sectoarele serviciilor publice si cateva zone ale serviciilor private, pentru a protesta fata de deciziile anti-sociale impuse de Guvern si de troika formata din UE, FMI si Banca Central Europeana.

Confruntari feroce cu politia, au inceput mai intai in Thessaloniki si in Atena, inca din dupa amiaza zilei de Miercuri, iar protestele de strada continua de 4 zile.

In Atena, anarhistii au aruncat cu cocktailuri molotov si pietre in politie in Syntagma Square, in fata Parlamentului care a fost de asemenea atacat. O duba de a fortelor de interventie a politiei a fost incendiata in intregime, in aceeasi locatie.

In spatele Facultatii de Economie si in jurul Politehnicii din Atena au fost construite baricade, iar protestatarii se joaca cu politia de-a soarecele si pisica. Aceleasi actiuni au loc si in Exarhia. Totusi, Exarhia a fost pe deplin militarizata inca de pe 5 Decembrie pentru a preveni organizarea actiunilor anarhistilor. Exista dovezi privind abuzuri ale politiei in acest cartier. Orice persoana este oprita si identificata si au fost raportate si cateva cazuri in care Politia a batut si a arestat oamenii care treceau prin zona, fara a avea niciun motiv intemeiat si fara a fi provocati. De asemenea, agenti sub acoperire hartuiesc persoanele care trec prin Exarhia.

Cateva zeci de persoane au fost arestate in Atena si in Thessaloniki, in decursul zilei de 15 Decembrie, iar cateva au ajuns in spital.

Sectia centrala de politie din Thessaloniki a fost asaltata de mai bine de 1500 de persoane care protestau fata de arestarile ilegale si fata de faptul ca 3 protestatari au fost luati de pe strada si inchisi intr-o duba fara placute de inmatriculare de cativa indivizi mascati. Inca nu se stie nimic despre cele 3 persoane disparute.

Politehnica a fost ocupata, iar 7 politisti apartinand fortelor de interventie pe motociclete Delta au fost batuti grav de catre protestatari, iar motocicletele au fost avariate dupa ce acestia au intrat din plin intr-un bloc de manifestanti, ranind o persoana ce a avut nevoie de spitalizare urgenta.

Intrarea Ministerului de Economie a fost incendiata de cateva cocktailuri molotov, iar ministrul a fost batut de un grup de demonstranti. Au mai fost incendiate si intrarile in cele mai luxoase hoteluri din Atena - Grand Bretagne si Saint George. Toate masinile aflate in parcarea acestor hoteluri au fost atacate cu pietre si sticle incendiare.

Aerul mirosea puternic a gaze lacrimogene, iar cartuse de cauciuc se puteau gasi pe jos pe toate strazile din centrul Atenei.

Cateva mii de sindicalisti au incercat sa ocupe cladirea sindicatului GSEE, insa aceasta era puternic pazita de forte de interventie. De asemenea, conducerea sindicatului este controlata de partidul de guvernamant de centru-stanga PASOK.

Intre timp, localnicii din Attica inca se lupta pentru a opri constructia unui sit de ingropare a deseurilor toxice. 13 localnici au fost arestati pana in prezent.

In ciuda principalelor sindicate, GSEE si ADEDY - puternic birocratizare in acest moment, majoritatea sindicatelor din tara au decis sa continue Greva Generala. Li s-au alaturat si sindicatele jurnalistilor care au decis sa intre in Greva Generala pe 17 si 18 Decembrie, pentru inceput, iar angajatii din sectorul transporturilor sunt in greva si in prezent.

FOTO:




VIDEO:



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu