DESPRE CUM SE FACE O GREVA GENERALA - 29 Sep 2010, Barcelona, Spania

Greva generala din data de 29 Septembrie 2010 din statul spaniol a reprezentat un succes masiv. Mari arii din Spania au fost blocate complet iar in Barcelona 70% dintre afaceri au fost inchise. Intr-un contrast ascutit cu situatia muncitorilor din Irlanda, protestatarii au iesit pe strazi pentru a face greva eficienta. Pichetul devenise si el serios si eficient si era clar ca demonstrantii nu se vor da inapoi. Barcelona a fost scena unor confruntari de durata intre politie si manifestanti pe parcursul intregii zile.

Imediat cum a inceput greva generala - cu transporturile, docurile si distributia si toate domeniile industriei blocate - o larga coalitie de organizatii libertariene, inclusiv sindicatul anarhist CNT, au intrat si au ocupat o cladire cheie din Placa de catalunya - Bank de Espana de Credito.

La amiaza o manifestatie de amploare la care i s-a alaturat si sindicatul anarhist CGT a parasit banca ocupata si s-a mutat la Universitate. Acolo, la capatul strazii Las Ramblas, o masina a politiei a fost incendiata. Dupa aceasta au inceput sa se arunce cocktailuri molotov toata dupa-amiaza.

Politia a reusit prin detasamentele de interventie cu scuturi si batoane de cauciuc sa elibereze banca din Placa de Catalunya pana spre inceputul serii. Mai multe arestari au fost efectuate.

A doua manifestatie principala a inceput in jurul orelor 17 si a fost organizata de CGT. Aprox. 5000 de persoane au marsaluit zgomotos din Jardinets de Gracia in jos pe Via Laietana. Pe drum s-au intalnit cu un grup de protestatari care construisera cateva baricade din tomberoanele de gunoi si aruncau cu cocktailuri molotov in politie. La sfarsitul marsului, pe Avendia Catedral, a urmat o confruntare de amploare cu fortele de represiune.

Situatia a fost una dintre cele mai periculoase din timpul grevei generale, intrucat o mare parte din protestatari au fost prinsi intr-o ambuscada intre stradutele inguste care inconjurau cartierul si masinile si scuterele politiei care nu de putine ori s-au izbit cu viteza in masa de manifestanti. Pietrele din pavaj au fost aruncate in politie si cateva cocktailuri molotov au fost pregatite inca dinainte de interventia trupelor de politie cu scuturi si bastoane. Mai multe arestari au fost efectuate la sfarsitul confruntarilor.


Demonstrantii din Barcelona au aratat ca pe masura ce actuala criza se inrautateste din ce in ce mai multe persoane infuriate vor iesi in strada sa protesteze.

GRADUL DE PARTICIPARE LA GREVA GENERALA

Uzinele auto au fost inchise
79% dintre angajatii din serviciile postale
63% din educatia de stat, 32% din educatia privata,
78% din Universitati
74% din industria otelului
65% din sectorul electricitatii
90% dintre angajatii din piete
80% din industria alimentatiei
70% din constructii
83% din transporturi
Majoritatea zborurilor au fost anulate. Foarte putine trenuri au fost disponibile.

PS: Asa se organizeaza o greva generala. Intre timp grevele generale continua si in Grecia (cel putin o greva generala pe luna), Irlanda, si cateva proteste de amploare au fost anuntate si in Franta.

NB: Nu se protesteaza cu cruci si drapele nationale, ci cu pietre si cocktailuri molotov, cu ocupari de banci si institutii publice si cu incendieri de mall-uri, biserici si masini de politie!


VIDEO:









Pentru fotografii din timpul grevei generale apasati aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu