DESPRE NOUA DICTATURA - 26 Mai 2010, Atena, Grecia

When they kick out your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun...

Totalitarianismul nu vine de fiecare data cu mult zgomot: nu apare intotdeauna odata cu paradele de masini militare lucioase; cu preluarea "cinematografica" a palatelor prezidentiale sau cu discursurile isterice ale unor generali care apar in show-uri televizate. Uneori, lucrurile de acest gen ar putea fi mult mai subtile. Un raid asupra unui spatiu locuit de anarhisti aici, cateva patrule de politie in plus acolo. Si acolo. Si acolo. Si acolo...


Statul democratic, ca orice stat, este in mod inerent violent: despre acest lucru nu trebuie sa ne facem iluzii. Tocmai ce s-a intamplat in ultima vreme in Grecia este extraordinar chiar si din prisma masurile de "ordine" impuse de statul grec. Regimul curent nu si-a rupt niciodata cureaua, cordonul ombilical care il leaga de dictatura pe care se presupune ca a inlocuit-o in 1974 (1989 in cazul Romaniei) - iar o asemenea forta bruta nu a fost niciodata asa de bine mascata in spatele unei fatade democratice. Pe deasupra, un spatiu anarhist a fost evacuat nu odata, ci de doua ori (squatul Zaimi din Atena). Numarul anarhistilor si antiautoritarilor care sunt acum in inchisoare a ajuns la un numar record pentru ultimele decade... Politia "viziteaza" spatii anarhiste, birouri stangiste, pentru a-i impiedica pe cei aflati in interior sa participe la demonstratia grevei generale din 20 Mai. "Actiunea preventiva" a devenit acum lege.

Sub valul subtire al tacerii din media, statul se transforma, discret dar rapid, intr-o structura din ce in ce mai tolitara. O frica despre ce va sa vina? O incercare disperata de a-i tine pe cei mai "subversivi" membri ai populatiei in afara strazilor - aceleasi strazi in care, din cand in cand, au luat nastere toate schimbarile?

Daca este ceva care sa-i sperie cel mai mult, atunci acel lucru este dezobedienta publica in fata legilor lor. Sunt ministrii hartuiti si demonstrantii care ataca politia. Daca ceva ii ingrijoreaza, atunci acel lucru este reprezentat de orice incercare de a sfarma fatada "unitatii nationale": imaginea a sute de mii de oameni care ies in strada nu da asa de bine pe langa mantra de tip "suntem cu totii implicati in aceasta situatie, impreuna vom invinge", in ciuda celor mai disperate incercari a Ministerului Public din Grecia...

...pe strazi atunci: sa ne facem ura publica, sa distrugem orice incercare a totalitarianismului de a ne sechestra vietile mai departe.

...pe strazi atunci: exact acolo unde razboiul social izbucneste, acolo unde fatada unitatii nationale este strivita, acolo unde incepem sa ne luam vietile in propriile maini!

ACTUALIZARE: Mitingul din fata Parlamentului Grec din data de 29 Mai a fost amanat. Pe 27 Mai sindicatele se vor intalni pentru a decide ce masuri vor lua mai departe, iar pe 5 Iunie va avea loc o noua demonstratie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu