PARODIA DE PROCES A LUI ALEXIS CONTINUA - 10 Apr. 2010, Amfissa, Grecia

Tentativa de musamalizare a uciderii lui Alexis

De la tragedie la farsa si inapoi: cateva cuvinte despre procesul in curs al criminalilor lui Alexis

Procesul lui Epaminondas Korkoneas si Vassilis Saraliotis, cei doi gabori -asasini ai lui Alexandros Grigoropoulos, se desfasoara in orasul retras Amfissa (la 230km distanta de Atena) de la mijlocul lunii februarie incoace. Departe de momentele haotice ale Atenei, o musamalizare scandaloasa a crimei este pusa la cale de avocatul politistilor (Kougias) si sustinuta puternic, aparent, de judecatorul curtii.

  • Mai intai, decizia de a tine procesul atat de departe de Atena (aparent din motive de securitate) provoaca imense probleme de acces martorilor oculari ce doresc sa depuna marturie in proces; multi dintre ei (care au fost prietenii lui Alexis) sunt minori, iar parasirea Atenei pentru cateva zile este aproape imposibila pentru ei.
  • Unul din presupusii "martori oculari cheie", o persoana numita Anta Tsormpatzioudi, s-a dovedit acum ca fiind un martor mincinos, care a mintit de buna voie curtea. Marturia ei initiala a fost acceptata de curte, facandu-i pe avocatii familiei lui Alexis sa se retraga in semn de protest (procesul continua cu avocati noi).
  • Marturia Dnei. Tsormpatzioudi era foarte importanta, din moment ce presupusa sa "prezenta ca martor ocular" a fost folosita pentru reconstituirea crimei. Cu toate acestea, un ordin al curtii de publicare a conversatiilor telefonice dintre Tsormpatzioudi si un sef al unei sectii de politie din Exarhia (numit Dimos Minoudis) dezvaluie faptul ca cei doi au avut dese conversatii telefonice (pe care le-au negat in curte) - prima dintre acestea avand loc la 3 ore dupa asasinarea lui Alexis si continuand pana la ziua in care s-a realizat reconstituirea crimei.
  • Un prieten de-al lui Alexis care era langa el atunci cand a fost asasinat (am vorbit cu el atunci), acum in varsta de 17 ani, a refuzat sa se prezinte la proces, sustinand ca se afla sub supravegherea politiei si ca ii este teama pentru viata lui - declarand in acelasi timp ca nu are incredere in proces. Curtea a emis un ordin de aducere fortata a adolescentului in fata curtii; momentan, acesta s-a ascuns.
  • Intre timp, un politist din fortele de interventie care a fost prezent la scena, a depus marturie ieri, sustinand ca situatia de dinaintea asasinarii era calma - contrazicand in acest fel declaratiile absolut tuturor celorlalti politisti - care sustineau ca asasinarea a avut loc in mijlocul revoltelor...
"Procesul" continua...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu