DESPRE INTALNIREA PE TEME DE EXCES DE SECURITATE - Mar. 2010, Brasov, Romania

Unii dintre noi avem vietile "programate" destul de simplu: te trezesti, mergi la munca, poate manaci intre timp, te intorci, daca ai timp mai intretii niste conversatii sau te documentezi despre ce e in jurul tau, apoi te intorci la somn. Insa somnul multora nu se termina la un nou inceput de zi. Intalnirile de genul celei din Brasov au rolul cafelei de dimineata, al unui dus rece, o alternativa intr-o societate robotizata de capitalism. Ca oamenii sa stie ca o ALT fel de lume ESTE posibila...

Securizarea excesiva a aspectelor vietii noaste a inceput sa devina o problema inca de cand ne-am integrat in NATO, apoi in UE, apoi am reusit sa facem cu brio fata “testelor” acestor organizatii. Poate din mandria romanilor de a nu se afla mai prejos decat marile “puteri” economice din vest, sau din frica de a nu arata cat suntem de saraci si inutili la masa marilor discutii, cand noi nu ocupam decat o functie de pion, de multe ori de sacrificiu, in jocul lor de sah.

S-a tot discutat in cercuri restranse sau largi (la nivel de organizatii locale si regionale, sau intruniri ale Future Group, ca viitoare directii UE) despre cat de multa nevoie e de a se controla “bresele” in noul razboi sfant, generat tot de capitalism: lupta impotriva unui “terorism” care in fapt e inexistent, dar care cuprinde tot ce se opune lor, deci impotriva noastra, a unor oameni care au curajul sa zica “de ce?” si “pana cand?”. Asadar, lucrurile au inceput sa fie aplicate, ca test, in SUA, apoi in Anglia, iar acum pe continent, in nou createle “State Unite ale Europei”. Si pentru ca nu tot timpul probele acestui sistem au fost destul de concludente, s-a inceput si cu manipularea acestora (cum a fost cazul celor 6 activisti din Belgrad, care si acum au un proces pe rol pentru acte de terorism!?!), pentru a ne “inchide gura” (cu pumnul, daca au ramas fara cuvinte – cum a fost cazul la Anti-NATO in 2008, din Bucuresti) si a incerca aplicarea dictonului “divide et impera”…

Dincolo de motivatiile publice sau secretizate ale exceselor in controlarea cetatenilor, dincolo de noile organizatii care au aparut ca mustele roind la ceva dulce, dincolo de manipularea prin toate mijloacele media, care au devenit noua voce a tendintelor capitalismului de a-si reveni si de a-si continua expansiunea (poate in conditii si mai vitrege pentru noi, cei multi), dincolo de politicienii de musama, dirijati de interesele financiare ale catorva putini (care-si consolideaza afacerile pe cheltuiala noastra sau isi varsa pierderile in buzunarul nostru), dincolo de toate acestea, noile masuri de securizare si control sunt cel putin o incalcare a sigurantei personale a fiecaruia dintre noi si a intimitatii noastre…

Daca in trecut, in numele bisericii, se faceau atrocitati greu de crezut sau de imaginat, cu scopuri pur politice sau economice, teatrul de actiuni nu si-a schimbat decat actorii. Strategiile confirma utilitatea expresiei “istoria se repeta” si faptul ca, cel putin pentru romani, oamenii au memorie scurta. Sa intelegem ca nu ne e bine decat sub regimuri totalitare? Ne dorim instinctiv catusele de maini si jugul in jurul catului? Poate si un capastru? Cat de certa poate fi inutilitatea cuvantului “libertate”, cand e insotita si de conditii? Cat de orbi putem fi noi, ca oameni, sa nu simtim macar ca sforile se trag de sus, pentru fiecare, si psihologia maselor nu e decat un mic capitol in ce se intampla acum? Asadar, rezistenta a inceput sa apara tot din vest, de la primele semne alte actiunilor represive ale capitalismului. Pe tematica intalnirii noastre inclusiv (cum e si grupul OutOfControl - sursa de informare a multor dintre materialele noastre - , dar nu numai - caci mai ales in Balcani, activismul a inceput sa-si revina din apatie), fapt care ne-a incurajat in a perpetua obiceiul si in Romania, prin inceperea acestui gen de intalniri.

Am observant cu totii ca tuturor actiunilor autoritatilor li s-a dat o fata frumoasa. Se aloca din bani publici sume imense pentru lupta impotriva unui dusman nevazut, chiar inexistent, folosindu-se cuvinte mari si cu rezonanta tocmai cu scopul de a se misca si constiinta colectiva in a accepta aceste trucuri financiare. Se investeste in ceea ce pare a fi in ajutorul nostru, pentru siguranta noastra si a copiilor nostri. Pentru ca sa mergem mai linistiti pe strazi si sa dormim mai dulce in paturile noastre, sub curajoasele interventii si atenta paza a oamenilor legii. Prin asta justificandu-se, la modul cat mai grosolan, utilitatea unor institutii care nu fac decat sa contribuie la o si mai mare reprimare a libertatilor personale si la o si mai mare protejare a unui sistem pe cale sa se prabuseasca… Camerele de pe strazi sunt doar pentru a ne proteja de hoti? Ascultarea tuturor convorbirilor sunt doar pentru a preveni eventuale catastrofale atacuri asupra oamenilor pasnici? Inregistrarea a tot traficul de internet este pentru a ne proteja in sfanta lupta anti-tero? Faptul ca noi, ca tara, avem un numar extrem de mare de securisti e pentru ca suntem vizati de pericole extreme din exterior dar si din interior? Au toate aceste abuzuri un numitor comun? Noi spunem ca da!

Metodele de contracarare a efectelor masurilor de extrema securizare sunt in primul rand de bun simt si cultura generala, mai mult decat tehnice. Sunt metode alternative de a folosi ceea ce e comun. Alternative care asigura o mai mare intimitate atat online, cat si in ce priveste convorbirile telefonice. Da, zici ca nu ai nimic de ascuns, dar ti-ai face publice toate conversatiile? Ce parere ai despre “omul din mijloc”, martorul tacut la tot ce faci sau zici sau scrii? Cum te simti cand esti supravegheat? Chiar esti mai liber? Consensul tuturor participantilor a fost: DA, e timpul sa ACTIONAM. Nu suntem naivi, stim ca va cere timp si energie. Dar este pretul acesta prea scump fata de cel al libertatii noastre?

Bineinteles, in frica lor de a-si pierde locul inutil in societate, autoritatile reactioneaza. Da, ne-au verificat inclusiv site-ul (114 accesari luna trecuta de pe ip-uri de la STS pe hrananubombe.dap.ro)… Suntem siguri ca asta nu e decat una din practicile de exces de zel din partea politiei, care nu se dezminte in a actiona mai nous si ca o politie a gandirii, intr-un stat ce devine din ce in ce mai politienesc. Cand ne supravegheaza, sau inventeaza motive pentru a ne amenda sau duce la sectie, sau ne distrug demonstratiile pasnice prin exces de violenta (si aici nu vorbesc doar de incidentele de la summituri sau din Christiania, unde au venit in forta peste o petrecere…), ce altceva arata prin actiunile lor?... Ca ne protejeaza?...

Intr-adevar, intalnirea noastra trebuia sa dureze mai mult, poate chiar sa aiba si mai multi invitati. Insa intelegem si faptul ca este o initiativa. Care va avea continuitate. Ca primii care vor raspunde pozitiv vor fi in nordul tarii, sau in est, sau in sud, sau vest, nu prea conteaza, ci faptul ca mesajul va fi transmis mai departe. Exista un “va urma” si asta este semnalul nostru de alarma. Da, mai avem de lucrat la organizare, pentru ca perfectiunea este doar un concept publicitar, prin care sunt ascunse marile defecte. Da, vom considera o mai aprofundata prezentare a fiecareia dintre temele propuse. Dar faptul ca intalnirea a generat pareri pozitive la toti participantii ne lasa sa intelegem ca da, si in Romania oamenii au inceput sa se trezeasca din efectele acestui drog nociv numit “goana dupa CAPITALISM”…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu