POPULATIA BERBER DIN AFRICA DE NORD PROTESTEAZA PENTRU AUTONOMIE - 27 Ian. 2010, Kabylie, Algeria

Saptamana trecuta populatia Berber din Africa de Nord a sarbatorit Noul An. Yennayer, dupa cum este cunoscuta in zona, este prima zi din calendarul Berber si este marcata prin diverse evenimente, de la organizarea de petreceri pana la colectarea de mancare pentru saraci.

Insa, festivitatile au fost marcate de proteste in Algeria de Nord, de data aceasta. Activistii au iesit pe strazi protestand pentru obtinerea autonomiei in regiunea Kabylie. Timp de secole, populatia Berber a protestat impotriva discriminarii si marginalizarii suferite de cultura lor.

Exista mai multe limbi care sunt vorbite inca de inainte ca europenii sau arabii sa ajunga in aceasta zona, insa acestea nu sunt recunoscute ca fiind limbi oficiale.

Protestele din ziua Anului Nou au fost organizate de gruparea MAK - Miscarea pentru Autonomia Kabyliei.

Un scurt documentar "Inside Story", cu prezentatoarea Sohail Rahman si invitatii ei: Marnia Lazreg - prof. univ. de sociologie la Universitatea din New York, Dr. Hugh Roberts, un scriitor autonom, un expert in problematica Algeriei si un specialist in ceea ce priveste studiul populatiei Berber, doreste sa clarifice informatiile aparute dupa aceste evenimente:


Un comentariu:

  1. Prncipalele partide politice berbere din Algeria RCD (Rassemblement pour la Culture et la Démocratie) si FFS (Front des Forces socialistes) au fost in mare parte marginalizate de miscarile autonome (MAK si "Arch") dupa revoltele din 2001. Nu stiu de ce "specialistii" in problemele Algeriei spun invers. "Aarch"( sau "arouch" sau "aarsh")este la origine numele metodei folosite de luptatorii rezistentei impotriva colonialismului francez, metoda care presupune coordonarea activitatilor adunarilor satesti si regionale, intrucat berberii, populatie indigena beneficiaza de o lunga traditie in organizarea de acest fel. Aceasta metoda a fost reinviata in 2001 - "Prin aceasta forma de auto-organizare, populatia din Kabyle a organizat demonstratii masive, greve generale si actiuni impotriva politiei si alegerilor electorale." Delegatii aarch aderau de asemnea la un cod al onoarei care presupune printre altele ca acestia "sa nu duca la indeplinire nici un fel de activitati care tintesc la creearea directa sau indirecta de legaturi cu puterea si colaboratorii acesteia", ceea ce denota o clar o trasatura autonoma, anti-reformista. Partidele politice si sindicatele au incercat intr-adevar sa deturneze miscarea, insa eu esuat lamentabil, in timpul unei greve generale se puteau auzi slogane precum "Afara cu sindicatele! Afara cu tradatorii!"

    RăspundețiȘtergere