DEMONSTRATIE IMPOTRIVA ORGANIZATIEI INTERNATIONALE A COMERTULUI - 28 nov. 2009, Geneva, Elvetia

Aproximativ 5000 de persoane au participat Sambata, 28 noiembrie, la o demonstratie impotriva Organizatiei Internationale a Comertului - WTO -, care isi va tine lucrarile in perioada 30 Nov - 02 Dec in Geneva. Anarhisti si anticapitalisti au spart geamurile unor banci precum Credit Suisse, ale unei cafenele Starbucks si ale altor institutii de stat. Stirea a aparut si in mult criticatul ziar englez "The Daily Mail" - acelasi ziar care in timpul Razboiului Civil din Spania il prezenta ca pe un eliberator pe fascistul Francisco Franco si acelasi ziar care in prezent abunda de stiri xenofobe -. Mirarea a fost insa, atunci cand aceasta stire a aparut si pe un site romanesc (hotnews) care nu a facut decat sa traduca mot-a-mot articolul din Daily Mail, chiar si comentariile, si care a refuzat sa pomeneasca de "anarhisti" - probabil din frica de vreo "contaminare elvetiana". Tipic romanesc, site-ul de stiri a facut referire la anarhisti si anticapitalisti ca la "mai multe persoane imbracate in negru si inarmate cu ciocane".

Politia din Geneva a folosit tunuri de apa, gaze lacrimogene si fumigene pentru a dispersa un Black Bloc format din circa 300 de persoane. Au arestat 17 demonstranti si au confiscat bare de metal, artificii, lanturi de bicicleta, spray-uri, etc. Accesul catre sediul central al WTO unde se vor tine sedintele a fost blocat de politie, probabil pentru a nu se repeta experienta de acum 10 ani din Seattle, cunoscuta ca "The Battle of Seattle". Declaratiile anticapitalistilor aparute in presa fac referire la faptul ca WTO este o organizatie care incearca sa ajute corporatiile, multinationalele nu cetatenii. Politicile de comert adoptate de WTO duc la saracirea tarilor prin ingreunarea activitatii fermierilor din tarile aflate in curs de dezvoltare si prin crearea unor standarde inumane de munca in tarile industrializate.

Lumea nu este mirata de faptul ca anarhistii distrug banci si masini, ci de faptul ca acestia nu au autorizatie pentru a face asa ceva! Daca statul confisca o masina , din anumite motive, atunci nu e nimic grav - totul se petrece in cadrul legal, autorizat. Dar daca anarhistul distruge o masina, deci o "confisca temporar", din alte anumite motive, atunci este un act terorist. In ambele cazuri, o persoana este lipsita de masina sa, dar in doar unele din cazuri cel care distruge masina are autorizatie sa faca acest lucru. Statul actioneaza in baza unei abstractiuni - a legii - care isi dovedeste zi de zi incapabilitatea de a oferi bunastare tuturor celor care i se supun, in timp ce, anarhistii actioneaza in baza propriului curaj, fara a supune pe nimeni si fara a avea pretentia ca pot oferi bunastare tuturor.
Cu siguranta, astfel de demonstratii nu vor distruge niciodata proprietatea privata a omului de rand, ci doar proprietatea capitalista, ostentativ capitalista, exploatatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu